Vlažni kolovozi i magla “prijete”: Vozači, smanjite gas, čuvajte sebe, ali i druge

Saobraćaj se na većini puteva u Republici Srpskoj i Federaciji BiH odvija redovno, po suvim i mjestimično mokrim ili vlažnim kolovozima, a u kotlinama i duž riječnih tokova mjestimično je smanjena vidljivost zbog magle, saopšteno je iz Auto-moto saveza Srpske.

Na dionicama koje prolaze kroz usjeke i pored kamenih kosina mogući su odroni zemlje i kamenja na kolovoz. Zbog vangabaritnog prevoza na dionici Mel Ledenice-Crkvine-granični prelaz Šamac do petka, 30. oktobra, saobraćaj će biti usporen, pa je neophodan maksimalan oprez i poštovanje uputstava ovlaštenih osoba iz pratnje.

Na dionici magistralnog puta Zableće-Čađavica izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja zbog sanacije klizišta. Do 20. novembra saobraćaj je u tunelu Dragoraj na ovoj dionici puta potpuno obustavljen od ponedjeljka u 8.00 časova do petka u 16.00 i preusmjeren na obilaznicu u neposrednoj blizini tunela.

Zbog sanacije kolovoza izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja na dionici magistralnog puta Banjaluka (Rebrovac)-Čelinac u mjestu Vrbanja koji se odvija se jednom trakom naizmjenično svakim danom od sedam sati do 17 časova. U toku je izgradnja MHE Krupac na rijeci Željeznici, zbog čega se saobraćaj na dionici magistralnog puta Krupac-Bogatići, na području opština Istočna Ilidža i Trnovo odvija naizmjenično, jednom trakom, uz semafore.

Zbog deminerskih radova na magistralnom putu Pelagićevo-Gradačac, u mjestu Turić Prosjek, aktuelne su povremene obustave saobraćaja od 8.05 do 15.05 časova. Zbog deminerskih radova na dionici magistralnog puta Brod-Odžak, u mjestu Klakar Donji, od 8.15 do 15.05 časova radnim danima bude povremenih obustava saobraćaja, u intervalima 30 minuta obustave i 10 minuta propuštanja.

Zbog deminerskih radova na dionici regionalnog puta Derventa-Podnovlje, na deminerskom radilištu “MSP Gornji Božinci” od 8.15 do 15.05 časova radnim danima bude povremenih obustava saobraćaja, u intervalima 30 minuta obustave i 10 minuta propuštanja. U toku je sanacija klizišta na regionalnom putu Kotor Varoš-Kneževo, u mjestu Živinice, pa radnim danima od sedam sati do 17 časova bude povremene obustave saobraćaja u trajanju maksimalno pet minuta.

Na dijelu regionalnog puta Ugljevik-Glavičice u rejonu Starog Ugljevika zbog aktiviranog klizišta odvijanje saobraćaja je usporeno, naizmjenično jednom trakom. Zbog aktiviranih klizišta, jednom trakom, naizmjeničnim propuštanjem vozila, saobraćaj se odvija na regionalnom putu Ukrina-Gornja Vijaka.

Zbog redovnog servisiranja opreme na auto-putu A-1 danas od devet sati do 14 časova biće zatvoren krak petlje Butila iz pravca Tarčina prema Sarajevu. Korisnici auto-puta koji ulaze u grad mogu koristiti petlju Sarajevo sjever. Na kraku petlje Butila iz pravca petlje Sarajevo sjever prema Sarajevu doći će do privremene izmjene režima saobraćaja preusmjeravanjem vozila iz jedne u drugu voznu traku. Ovakav režim saobraćaja će biti obezbijeđen privremenom signalizacijom. Za danas je najavljen početak radova na magistralnom putu M-17 Paprasko-Ostrožac, zbog čega će se saobraćaj odvijati usporeno.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen, na dionici Prozor-Jablanica. Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se teretna vozila preko 7,5 tona, sa izuzetkom autobusa, usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno. Zbog radova na mostu preko rijeke Drine u Goraždu saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Na magistralnom putu Nemila-tunel Vranduk, zbog radova na gradilištu budućeg auto-puta, na snazi su obustave saobraćaja od 00.30 do 5.00 časova kada putnička vozila koriste lokalnu obilaznicu, a vozila preko 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod-Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo. Svaki radni dan od 23 do osam časova na relaciji Doljani-Žitomislići-Buna-Dračevice-Podveležje kreće se vangabaritni prevoz, pa je neophodan oprez i poštovanje uputstava ovlaštenih lica iz pratnje.

Na graničnim prelazima u BiH nema dužih zadržavanja

BiH je otvorila granice prema Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori.

Ponovo su otvoreni svi granični prelazi za pogranični saobraćaj između Hrvatske i BiH. Ulazak u BiH za strane državljane omogućen je uz negativan pi-si-ar test na virus korona koji ne smije biti stariji od 48 časova.

Ulazak u Crnu Goru iz BiH moguć je samo uz obavezni pi-si-ar, ELISA ili ECLIA test star maksimalno 72 časa. Djeca do pet godina ne moraju imati urađen jedan od ovih testova da bi ušla u Crnu Goru.

Tranzit kroz Crnu Goru bez posjedovanja pi-si-ar ili ELISA testa omogućen je uz kontrolu vremena ulaska, prolaska kontrolnih punktova i izlaska, bez zadržavanja u Crnoj Gori. Na graničnom prelazu Hum nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, zbog radova.

Na graničnom prelazu Metaljka (Čajniče-Pljevlja) moguć je ulazak u Crnu Goru od sedam sati do 19 časova. Srbija je otvorila granične prelaze sa BiH bez neophodnog testa na virus korona i dozvole komisije. BiH građani mogu ući u Srbiju u tranzitu kroz Hrvatsku ne dužem od 12 časova, bez testa.

Ostavite komentar: