Vlasti USK potvrdile: Počinje zatvaranje “Bire”

Izmještanjem maloljetnih migranata koji borave u centru “Bira” u Bihaću u druge migrantske centre van USK, u ponedjeljak će započeti aktivnosti na zatvaranju “Bire”, gdje trenutno boravi oko 500 ilegalnih stranih državljana.

Ovo je potvrdio ministar unutrašnjih poslova USK Nermin Kljajić, istakavši kako će potom do kraja sedmice svi migranti koji borave u pomenutom centru biti izmješteni u Lipu, nakon čega će “Bira” biti zatvorena.

“U stalnom smo kontaktu s ministrom sigurnosti BiH Selmom Cikotićem. Pojačavamo prisustvo policije ispred centara koji se nalaze u urbanim sredinama kako bi se onemogućio ulazak novih migranata. Uglavnom, neće više biti migrantskih centara u gradskim sredinama”, istakao je Kljajić.

U međuvremenu, Operativna grupa za migrantsku krizu USK uputila je zahtjev općinskim vlastima u Velikoj Kladuši da odrede novu lokaciju van urbanog područja gdje bi, po uzoru na Lipu, bio otvoren prihvatni kamp. Tamo bi se, potom, izmjestilo oko 700 migranata koji sada borave u centru “Miral”, a cilj ovih aktivnosti je da se gradska područja oslobode od prisustva migranata. Međutim, realizacija ovih aktivnosti je neizvjesna zbog aktuelne političke krize koja već duže vrijeme vlada u Velikoj Kladuši.

Istovremeno, Kljajić je rekao kako policija USK nastavlja svakodnevno provoditi zaključke Operativne grupe o zabrani dolaska i kretanja migranata u urbanim zonama te se svi tamo zateknuti migranti prebacuju na lokalitet Bosanske Otoke, na ulaz u ovaj kanton iz pravca Republike Srpske. Tamo već duže vrijeme, u zoni međuentitetske linije razgraničenja, boravi više stotina migranata.

“Situacija je pod kontrolom i tamo smo angažovali veće policijske snage kako bismo osigurali sigurnost mještana i njihove imovine. Oni održavaju red i mir, te nema razloga za dizanje panike”, istakao je Kljajić.

Kako bi se omogućila dislokacija migranata u prihvatni kamp Lipa, Operativna grupa je naložila gradskim vlastima Bihaća i međunarodnim organizacijama koje upravljaju kampom da obave potrebne aktivnosti u vezi s proširenje smještajnih kapaciteta.

Nezavisne novine

Ostavite komentar: