Vlada Srpske dala “zeleno svjetlo”: Osniva se srednjoškolski centar u Laktašima

Vlada Republike Srpske usvojila je danas informaciju o potrebi osnivanja srednjoškolskog centra u Laktašima.

Osnivanje ove školske ustanove prihvatljivo je sa aspekta razvoja opštine radi osiguranja kadrova za nove privredne djelatnosti kroz podršku malim i srednjim preduzećima, kao i sa socijalnog aspekta u pogledu doprinosa politici zapošljavanja stanovništva, saopšteno je iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose sa javnošću.
Najveća prednost osnivanja srednje škole u Laktašima jeste to što bi učenici imali veću mogućnost izbora zanimanja, a pogodnost se odnosi i na blizinu u odnosu na Banjaluku ili Gradišku gdje djeca moraju putovati ili privatno stanovati, što iziskuje i veće troškove za roditelje, razdvojenost ili vrijeme provedeno u putu.
Osnivanjem srednjoškolskog centra u Laktašima školovali bi se kadrovi potrebni privrednim subjektima na području te opštine, što bi direktno uticalo na povezivanje obrazovanja i tržišta rada kao i na školovanje za zanimanja potrebna privredi, te uticalo na smanjenje stope nezaposlenosti na području ove lokalne zajednice.
Opština Laktaši i Ministarstvo prosvjete i kulture zaduženi su da u skladu sa Zakonom o srednjem obrazovanju i vaspitanju preduzmu aktivnosti u cilju stvaranja pretpostavki za osnivanje navedenog centra.

Ostavite komentar: