Vlada RS utvrdila Nacrt zakona o liječenju neplodnosti vještačkom oplodnjom

Vlada Republike Srpske utvrdila je na današnjoj sjednici održanoj u Banjaluci, Nacrt zakona o liječenju neplodnosti u postupcima biomedicinski potpomognute oplodnje.

Liječenje neplodnosti postupcima biomedicinski potpomognute oplodnje (BMPO) do sada nije bila regulisano zakonskim propisom zbog čega se u praksi ukazala potreba za regulisanjem iste.

Ovim Zakonom obezbjeđuje se sigurna i kvalitetna zaštita prava bračnih, tj. vanbračnih supružnika ali i olakšan proces liječenja istih što bi moglo rezultirati povećanjem broja obavljenih BMPO kao i povećanjem procenta uspješnosti obavljenih BMPO.

Na ovaj način biće popunjena pravna praznina u ovoj oblasti čime će se onemogućiti i razne zloupotrebe.

Liječenje neplodnosti postupcima biomedicinski potpomognute oplodnje se intenzivno razvija i u tom cilju je zakon usklađivan sa propisima donijetim u zemljama Evropske unije, odnosno u izradi ovog zakona korišćena su rješenja iz zakona o liječenju neplodnosti postupcima biomedicinski potpomognute oplodnje iz zemalja u okruženju, odredbe Konvencije o zaštiti ljudskih prava i dostojanstva ljudskog bića, preporuke Komiteta za bioetiku Vijeća Evrope, te preporuke Oviedo Konvencije.

Opšti cilj koji se želi postići donošenjem ovog zakona je uspješnije liječenje neplodnosti postupcima biomedicinski potpomognute oplodnje i povećanje procenta uspješnosti obavljenih postupaka.

Donošenjem ovog zakona stvoriće se uslovi za promociju doniranja i podizanje svijesti građana o značaju doniranja, kao i organizovanje zdravstvene ustanove za obavljanje liječenja neplodnosti postupcima biomedicinski potpomognute oplodnje, čime će se povećati broj uspješnog liječenja neplodnosti postupcima biomedicinski potpomognute oplodnje i unaprijediti kvalitet pružene zdravstvene zaštite u skladu sa savremenim standardima medicinske nauke i prakse, odnosno sa propisima Evropske Unije u ovoj oblasti. 

Ostavite komentar: