Vlada RS obezbijedila 337,016.00 KM za tromjesečni predškolski program

Vlada Republike Srpske usvojila je na današnjoj sjednici Informaciju o planu raspodjele sredstava za sprovođenje programa za djecu u godini pred polazak u školu.

Za ovu namjenu Vlada Republike Srpske će obezbijediti 337,016.00 KM.

U ovaj tromjesečni predškolski program ove godine biće uključeno 4.353 djece, što predstavlja oko 45 odsto od ukupnog broja djece u Republici Srpskoj koja u septembru treba da krenu u prvi razred. Program će se realizovati u 39 predškolskih ustanova i 74 osnovne škole širom Srpske.

Program će se izvoditi od 01. marta do 31. maja i trajaće svaki radni dan po tri časa u ukupnom dnevnom trajanju od 180 minuta.

Ministarstvo prosvjete i kulutre od 2011. godine organizuje tromjesečni predškolski program za onu djecu koja nisu pohađala predškolsku ustanovu i ovaj program se ostvaruje u predškolskim ustanovama i nekim osnovnim školama, u sredinama u kojima nema predškolskih ustanova, a na osnovu obezbijeđenih sredstava u Budžetu Republike Srpske i drugih izvora finansiranja.

Od 2011. godine kroz ovaj program je prošlo ukupno 33.280 djece, za šta je Vlada Republike Srpske obezbijedila 2.553.442,06 KM.

Program pripreme za djecu pred polazak u školu predstavlja značajan doprinos stvaranju povoljnijih uslova za veliki broj djece kojima je uskraćeno stimulativno i povoljno okruženje za razvoj i učenje i da, kao posebna mjera, pored toga što podstiče kvalitetan razvoj djeteta i što olakšava početak obaveznog školovanja, pruža roditeljima podršku u njihovoj roditeljskoj ulozi.

 

Ostavite komentar: