Vlada Federacije BiH dala “zeleno svjetlo”: Osniva se institut za medicinsko vještačenje

Vlada Federacije BiH /FBiH/ danas je na sjednici u Mostaru utvrdila i po skraćenom postupku u parlamentarnu proceduru uputila Prijedlog izmjene Zakona o osnivanju Instituta za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja.

Pod medicinskim vještačenjem smatra se ono kojim se ocjenjuje trajno funkcionalno oštećenje organizma, koje se ne može otkloniti daljim mjerama medicinske rehabilitacije i zaštite, radi ostvarivanja prava u skladu sa zakonom, saopšteno je iz federalne Vlade.

Institut ima odjeljenja za prvostepeni postupak medicinskog vještačenja u Sarajevu, Mostaru, Tuzli, Zenici, Bihaću i Livnu, a prema potrebi može organizovati neposredan rad ljekara vještaka i komisija i u drugim mjestima, odnosno prostorijama koje na raspolaganje mogu staviti zdravstvene i ustanove socijalne zaštite.

Sjedište odjeljenje za drugostepeni postupak medicinskog vještačenja je u Sarajevu, a svoj rad, po potrebi, organizuje tamo gdje ima prvostepenih predmeta.

Kako je najavljeno, prilikom organizovanja rada ljekara vještaka i komisija odjeljenja za prvostepeni i drugostepeni postupak, biće poštovana nacionalna zastupljenost zaposlenih u skladu sa važećim propisima.

Usvajanjem izvještaja federalnog Ministarstva energije, rudarstva i industrije o kontroli namjenskog utroška sredstava Trajnog revolving fonda kod Union banke iz Sarajeva za dugoročno finansiranje projekata dodjelom kredita za 2020. godinu, Vlada FBiH ga je zadužila da nastavi aktivnosti na kontroli i praćenju namjenskog utroška, te vraćanja sredstava ovog fonda.

Program je namijenjen kompanijama osnovanim po Zakonu o privrednim društvima, s ciljem podsticanja privrednika na ulaganje u materijalnu imovinu zbog modernizacije i proširenja postojećih proizvodnih kapaciteta i osnivanja novih proizvodnih pogona i poslovnih jedinica, uz uslov zadržavanja i povećavanja broja zaposlenih.

Ostavite komentar: