Vjernici danas obilježavaju Svetog Avtonoma: Molitva ovom svecu donosi zdravlje i napredak svakoj porodici

Srpska pravoslavna crkva i vjernici danas obilježavaju dan Svetog sveštenomučenika Avtonoma.

Sveti sveštenomučenik Avtonom živio je i propovjedao hrišćanstvo u Italiji sve dok car Dioklecijan nije zapovijedio veliki progon hrišćana. Tada se povukao u Vitiniju Azijsku, u mjesto zvano Soreos. Predanje kaže da je tu mnoge preveo u hrišćanstvo, i sagradio crkvu Svetog Arhangela Mihaila.

Nakon nekog vremena Avtonom je saznao da se u blizini Soreosa nalazi mjesto Limna u kome žive samo neznabošci. Otišao je tamo i hrabro počeo da propovijeda o ljubavi Hristovoj i ispravnosti vjere u jednog Boga i uskoro mnogi povjerovaše u njegove riječi.

Avtonom je tako stekao i mnogo neprijatelja. Zabilježeno je da je grupa neznabožaca jednog dana upala u crkvu Svetog Arhangela Mihaila za vrijeme službe koju je Avtonom vršio i ubili svetitelja na oltaru zajedno sa svim vjernicima koji su se tu zatekli.

Ipak, priča o ovom svetitelju ne završava se tu. U vrijeme cara Konstantina na njegovom grobu podignut je hram. Legenda kaže da se na tačno dva vijeka od smrti Sveti Avtonom javio u snu jednom vojniku zapovjedivši mu da iskopa njegove mošti. Nakon što je ovaj to poslušao svi okupljeni su mogli da se uvjere da su zemni ostaci svetitelja netaknuti, a u danima koji su uslijedili mnogi su bolesnici ozdraviše samo što su dodirnuli mošti Svetog Avtonoma. Tako Bog proslavi onoga koji Njega proslavljaše dok življaše u tijelu.

Zato se i danas vjeruje da molitva Svetom sveštenomučeniku Avtonomu donosi zdravlje i napredak svakoj porodici… a ima li većeg dara, prenosi Srbija danas.

Ostavite komentar: