Višković i Mirović uručili donacije za 53 porodice: Zemljotres ima oštetio domove

Premijer Republike Srpske Radovan Višković i predsjednik Pokrajinske vlade Vojvodine Igor Mirović uručili su danas rješenja o dodjeli građevinskog materijala predstavnicima 53 porodice čiji su objekti oštećeni u zemljotresu.

Višković je poručio građanima nakon uručenja rješenja da nisu sami i da Vlada Republike Srpske brine o njima, i ne samo Vlada Republike Srpske nego i Srbija.

On je podsjetio da je i predsjednik Srbije Alekandar Vučić obećao pomoć i da ne treba brinuti jer je Srbija Srpskoj kao stariji brat.

Premijer Srpske je naglasio da je razgovarao sa načelnikom opštine Nikolom Janjetovićem o mogućnosti kupovine proizvodnog objekta u centru Kostajnice kako bi se u upravnu zgradu smjestila opštinska uprava nakon što je zgrada opštine oštećena u zemljotresu.

On je naveo mogućnost da se pokrene i proizvodni proces u proizvodnom dijelu tog objekta, što bi dovelo do otvaranja novih radnih mjesta u ovoj opštini.

Mirović je poručio građanima koji su primili rješenja o donaciji da Vojvodina na Srpsku gleda kao na braću.

“Mi smo svi braća”, rekao je Mirović i dodao da je dio građevinskog materijala već stigao, a da se preostali dio očekuje da bude dopremljen uskoro.

On je rekao da je razgovarao sa načelnikom opštine Kostajnica o mogućnostima da Vojvodina na još neke načine pomogne Kostajnici.

U Kostajnicu su danas stigli kamioni sa građevinskim materijalom koji je Pokrajinska vlada Vojvodine donirala za 53 porodice čiji su objekti oštećeni u zemljotresu.

Do sada je u Kostajnicu stiglo ukupno 11 kamiona građevinskog materijala, uključujući današnjih šest.

Građevinski materijal je donacija Pokrajinske vlade Vojvodine vrijedna 12 miliona dinara, odnosno oko 200.000 KM, a podršku prilikom dopremanja pomoći pružila je Republička uprava Civilne zaštite.

U opštini Kostajnica, koja graniči sa Hrvatskom, 29. decembra prošle godine zemljotres je pričinio veliku materijalnu štetu, koja prema trenutnim procjenama iznosi više od devet miliona KM.

Oštećeno je 937 objekata i infrastruktura, a veliku štetu su pretrpjeli i privredni subjekti.

Načelnik uručio plakete Viškoviću, Miroviću i Novitoviću

Načelnik opštine Kostajnica Nikola Janjetović uručio je predsjednicima Vlade Republike Srpske Radovanu Viškoviću i Pokrajinske vlade Vojvodine Igoru Miroviću, te direktoru Republičke uprave Civilne zaštite Milanu Novitoviću plakete Skupštine opštine kao znak zahvalnosti za nesebičnu pomoć u sanaciji posljedica zemljotresa.

Janjetović je rekao novinarima da ne može pronaći riječi zahvalnosti za gest Pokrajinske vlade Vojvodine.

“Donacijom građevinskog materijala vlada Vojvodine je prije svega pomogla građanima Kostajnice, a uz materijalnu, pružili su i veliku moralnu pomoć”, istakao je Janjetović.

On je dodao da su građani Kostajnice vidjeli da, osim Vlade Srpske i Pokrajinska vlada Vojvodine, odnosno Vlada Srbije. misle o malom mjestu poput Kostajnice.

“Šteta je 9,5 miliona KM, a koliko će biti potrebno novca da bi se to sve saniralo jako je teško i nezahvalno reći, a na nama je da saniramo što možemo sanirati i da se pokušamo vratiti u normalan život”, naveo je Janjetović.

Ostavite komentar: