Više od 50 vozača kažnjeno zbog parkiranja na mjestu za osobe s invaliditetom

Policijski službenci policijskih uprava Banja Luka, Prijedor, Bijeljina i Doboj, 26.04.2019. godine, provodili su aktivnosti na evidentiranju i sankcionisanju prekršaja nepropisnog parkiranja i zaustavljanja motornih vozila na mjestima koja su predviđena kao parking prostor za lica sa invaliditetom.

Aktivnosti su se provodile na području gradova Banja Luka, Prijedor, Bijeljina i Doboj, u dva vremenska intervala, u trajanju od ukupno četiri časa. Tokom provođenja navedenih aktivnosti policijski službenici sankcionisali su 52 nesavjesna vozača, koja su nepropisno koristila parking prostor predviđen za osobe sa invaliditetom. Za navedeni prekršaj u Banjaluci sankcionisana su 23 vozača, u Prijedoru 14, Bijeljini 9, a u Doboju 6 vozača.

Zakonom o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH propisano je da vozač ne smije da zaustavi ili parkira vozilo na mjestu koje je označeno kao parking prostor za lica sa invaliditetom, ako vozilo nije obilježeno znakom „pristupačnosti“. Za navedeni prekršaj predviđena je novčana kazna u iznosu od 40 KM.
Takođe, navedenim zakon propisano je da vozilo, kojim upravlja lice kojem su oštećeni ekstremiteti bitni za upravljanje vozilo, mora biti obilježeno posebnim znakom, to jest znakom „pristupačnosti“.

Znakom „pristupačnosti“ mogu biti obilježena i vozila u kojima se za vrijeme vožnje nalaze lica sa stepenom invaliditeta 100%. Obaveza vozača koji imaju znak „pristupačnosti“ jeste da isti postave na vidnom mjestu u donjem desnom uglu prednjeg vjetrobanskog stakla vozila. Znak pristupačnosti važi samo kada vozilom upravlja lice sa oštećenim ekstremitetima ili se lice sa invaliditetom prevozi u vozilu i daje pravo parkiranja vozila na mjestu označenom za parkiranje vozila sa navedenim znakom.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske apeluje na učesnike u saobraćaju da se ponašaju savjesno i odgovorno i da vozila ne zaustavljaju i parkiraju na posebno označenim mjestima za parkiranje vozila, jer se na tim mjestima može samo parkirati vozilo obilježeno znakom „pristupačnosti“.

 

Ostavite komentar: