Vijesti koje tjeraju suze na oči: Godišnje oko 15 djece oboli od raka

U UKC-u Tuzla godišnje se otkrije oko 15 novih slučajeva djece oboljele od raka.

Udruženje “Srce za djecu” i UKC Tuzla danas su obilježili 15. februar, Međunarodni dan djece oboljele i liječene od raka, te podsjetili na bitnost podizanja svijesti o pedijatrijskom kanceru, te ukazali na probleme.

Prije nekoliko godina je renovirano i otvoreno Odjeljenje za hematologiju i onkologiju Dječije klinike UKC-a Tuzla, gdje se rade dijagnostika i liječenje. Trenutno je u bolnici Mirzeta Mešić iz Srebrenika sa sinom. Nije tu prvi put.

“Njemu je 17 godina. Osim leukemije, ima i Daunov sindrom, probleme s pritiskom i štitnom te svakakve dijagnoze. Samo mi znamo kako nam je i oni koji to imaju. Samo nas oni mogu razumjeti. To se nikome ne može opisati. Imamo doktore i sestre koji nas razumiju i pomažu”, kaže ova majka.

Najčešće bolesti su akutne leukemije, tumori centralnog nervnog sistema, limfomi. Procenat izlječenja je veći od 70 odsto, a sve zahvaljujući najsavremenijoj dijagnostici, najsavremenijim protokolima koji se koriste kao i svugdje u svijetu, ali i stručnom osoblju. Međutim, nedostaje više supspecijalizacija i edukacija van BiH.

“Zakonska obaveza i obaveza menadžmenta je da njih pošalje na jednu do dvije edukacije, ne samo izvan TK, u referentne centre na području Federacije, nego izvan BiH. Imamo čvrsta obećanja. Sama supspecijalizacija nosi tu obavezu i to je najvažnije što trenutno treba takvim pacijentima”, pojasnila je Lejla Osmančević, načelnica Klinike za dječje bolesti UKC Tuzla.

U UKC trenutno je smješteno šestoro djece, a još dvoje se nalaze na ambulantskom liječenju. Roditeljima i djeci potrebna je veća podrška kako od porodice, tako i od institucija vlasti.

“Ta podrška koju smo mi u ovih 18 godina razvili značajna je za našu djecu i roditelje jer je rak bolest cijele porodice”, naglašava Fikret Kubat iz Udruženja “Srce za djecu”, te dodaje da narednog mjeseca u Tuzli počinje gradnja roditeljske kuće, pišu Nezavisne.

Ostavite komentar: