Vijest o preseljenju carinskog terminala podijelila Gradišku: Jedni se raduju, a drugi prijete protestom

Novi carinski terminal u Čatrnji kod Gradiške, čija je izgradnja koštala 24 miliona KM, biće pušten u rad do kraja maja, najavili su iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH. Ova vijest je neke mještane obradovala, a kod nekih izazvala revolt.

Tačan datum preseljenja kolona šlepera iz centra grada na Savi još se ne zna, ali se nezvanično priča da bi se to moglo dogoditi od 15. do 20. maja. Većina mještana koji žive u centru Gradiške jedva čeka taj dan, a vijest je obradovala i kamiondžije, jer će sada, umjesto tijesnog parkinga usred grada, na novoj lokaciji imati na jednom mjestu sve što im je potrebno da obave svoj posao: objekte carine, Granične policije, fitosanitarne i veterinarske inspekcije, te Carinski terminal sa 120 mjesta za kamione i 100 mjesta za putničke automobile.

Na raspolaganju će putnicima biti i restoran, četiri javna toaleta i ogroman parking sa nekoliko stotina mjesta, potvrdio je portparol UIO BiH Ratko Kovačević.

U centru Gradiše s nestrpljenjem isčekuju da ovaj terminal bude stavljen u funkciju, a neki od mještana su se čak i zaputili u Čatrnju da izbliza vide kako on izgleda.

Izmještanje carinskog terminala iz centra grada na novu lokaciju u Čatrnji, na trasi autoputa Banjaluka – Gradiška, na mjestu gdje je planirana izgradnja mosta na Savi znači da će kolone kamiona biti na lokalciji udaljenoj sedam kilometara od centra Gradiške.

– Na staroj lokaciji, u gradu, u blizini graničnog prelaza, nedostak parkinga za teretna vozila godinama stvara nepodnošljive gužve u centru. Kamioni danima čekaju carinjenje. To je prešlo svaku mjeru, a nas je u potpunosti izdalo strpljenje. Mnogo puta ne možemo do kuće jer su kamioni zapriječili ulice – kažu stanovnici Brestovčine.
S druge strane u Kruškiku, Čatrnji i Lipovači, naseljima na magistralnom putu Gradiška – Kozarska Dubica, nisu zadovoljni jer su, tvrde, sve više opterećeni saobraćajnim gužvama na dionici od Gradiške do autoputa. Novi terminal, bez novog mosta i graničnog prelaza, ne rješava njihove probleme, nego im samo stvara nove. Svi kamioni će sa carinjenja ka starom graničnom prelazu prolaziti takoreći pored njihovih kuća i dvorišta.

– Kamioni će sada još intenzivnije prolaziti kroz naša naselja. Cesta je uska, loša, slabo se održava, a kraj veoma naseljeljen. Uz put je i škola sa mnogo učenika. Za nas je rješenje jedino dovršetak izgradnje obilaznice. Radovi su davno započeli, ali se godinama ništa ne radi – kaže Enes Duratović iz Lipovače.

Konačno rješenje za sve u Gradiški je izgradnja novog mosta na Savi, jer će tek tada život u ovom gradu na granici, za lokalno stanovništvo biti podnošljiv. Za sada, zbog ogromnih i svakodnevnih gužvi grad je bukvalno saobraćajno prepolovljen. Ali, most na Savi, iako je postupak za odabir izvođača u Hrvatskoj pokrenut sa mrtve tačke, valja čeakti bar još tri godine.

Trninić: Izgradnja mosta počinje na ljeto

Ministar saobraćaja RS Neđo Trninić nedavno je izjavio da očekuje da ovog ljeta počne izgradnja novog mosta na Savi kod Gradiške. Podsjetio je da je u toku ocjena ponude najpovoljnijeg ponuđača, konzorcijuma “Integral Inženjering” iz RS i “Đuro Đaković montaža” iz Zagreba.

– Očekujemo da izvođač bude izabran u maju, nakon čega slijedi potpisivanje ugovora, pa bi do ljeta mogli početi radovi. Rok za završetak projekta je, prema tenderskoj dokumenatciji, 30 mjeseci – poručio je Trninić.

 

Izvor.(SrpskaInfo)

 

Ostavite komentar: