VIDEO – Vrbanja prijeti da odnese privremeni pješački most u Čelincu

Rijeka Vrbanja u Čelincu dostiže svoj maksimum i prijeti da se izlije iz korita.

Branimir Milinković iz Civilne zaštite Čelinac potvrdio je za Mondo da voda prijeti da odnese privremeni pješački most.

“Nije dobro. Ako se to desi biće haos”, kratko nam je rekao on i dodao da Jošavka ima tendenciju pada.

Pogledajte kako je bilo u Čelincu!

Obilne kišne padavine izazvale su poplave u dijelovima Čelinca, a situacija se, kako saznajemo na terenu, mijenja iz sata u sat.

Zbog izlivanja vode na kolovoz otežano se saobraća na magistralnom putu Banjaluka – Čelinac, na skretanju za Jošavku i na regionalnom putu Čelinac-Dubrava Stara.

U Čelincu su od jutros evakuisane dvije osobe i stoka sa poplavljenog imanja, a jedna osoba je u Čelincu evakuisana juče.

Za sada nema preciznih podataka koliko je domaćinstava u ovoj opštini poplavljeno, a ekipe civilne zaštite su na terenu i tvrde da čine sve da spriječe značajnija plavljenja.

“Na terenu su i čamci, te ekipe obučene za spasavanje”, rekli su nam ranije iz CZ.

Prema riječima Branimira Milinkovića iz Civilne zaštite Čelinac, oko 13 sati Jošavka je bila u blagom opadanju, te je put, koji je na momente bio obustavljen ili otežan za saobraćaj, trenutno prohodan.

“Situacija varira iz sata u sat. U tri navrata danas, put je bio neprohodan oko 30 minuta, zbog izlijevanja Jošavke. Ima i poplavljenih domaćinstava, ali niko nije životno ugrožen. Materijalnih posljedica će biti, ali to ćemo još procijeniti kasnije, kada se situacija smiri”, kazao je Milinković za Mondo.

Stanovništvo u najkritičnijim područjima već evakuiše donje dijelove kuća i strahuje da će im voda ući u kuće i pomoćne objekte.

“Zabrinuti smo. Sinoć je kiša malo smanjila intezitet, te smo imali koliko-toliko mirnu noć, ali je jutros ponovo pojačala”, ispričala nam je jedna mještanka Čelinca.

Na putu Banjaluka – Čelinac u mjestu Zeleni vir voda iz vještačog jezera izlijeva se preko pruge na pravcu Doboj – Banjaluka i mogla bi da prouzrokuje prekid željezničkog saobraćaja.

Pogledajte snimak kako izgleda prilaz Čelincu iz pravca Banjaluke:

Vrbanja je za sada u koritu ali građani su zabrinuti zbog obilnih padavina koje su najavljene za danas, i sutra. Kritično je u mestu Bojići gdje se izlila reka Jošavka, koja je poplavila više domaćinstava.

Čelinčani su zabrinuti i kažu da očekuju najgori scenario, ako kiša ne prestane.

Nešto poslije 22 časa Vrbanja je odnijela privremeni pješački most.

 

Izvor:(Mondo.ba) Ostavite komentar: