VIDEO – U BiH do diplome za 17 dana

Novinarka “Žurnala” Azra Omerović uspjela je da stekne “diplomu” srednje medicinske škole iz Sanskog Mosta za 17 dana, a da pritom nije prisustvovala nijednom času.

Lažnu diplomu, koja košta 2.500 konvertibilnih maraka, nabavio je posrednik. Tokom primopredaje, shvatio je da je bio predmet novinarskog istraživanja i da su novinari snimali sve razgovore sa njim.

Nakon što je 20. decembra prošle godine predala dokumenta, Omerovićeva je “završila” školu i dobila diplomu sa svkedočanstvima za sva četiri razreda 3. januara – sa vrlo dobrim uspehom, prenosi RTS.

Na diplomi Medicinske tehničke škole iz Sanskog Mosta piše da je učenica Azra Omerović upisala “prekvalifikaciju” 22. novembra 2016. godine, a da je uspešno završila školovanje 15. novembra 2018. godine.

Prema svkedočanstvima, uspkešno je položila anatomiju i fiziologiju, higijenu sa zdravstvenom zaštitom, mikrobiologiju, medicinsku psihologiju, zarazne bolesti, patologiju, hirurgiju, farmakologiju i da je završila i praktičnu nastavu.

Priča počinje novembra prošle godine, kada je redakcija Žurnala dobila dokumentaciju policijskih i pravosudnih agencija u kojoj se navodi da se na području Federacije BiH prodaju diplome srednjih škola i da sve ima veze sa Centrom za obrazovanje iz Širokog Brijega, iza koga stoje biznismeni bliski Hrvatskoj demokratskoj zajednici (HDZ) u BiH, navodi Indeks.

Dokumenta pokazuju da je novac iz Širokog Brijega korišćen za osnivanje srednjoškolskih i visokoobrazovnih institucija u BiH, a da se u tim ustanovama izdaju sumnjive diplome.

Navode se, kako prenosi RTS, imena posrednika koji su delovali u određenim gradovima i koji su za novac nabavljali diplome.

Za sarajevski region zadužen je bio Senad Pehlivanović iz Fojnice. Omerovićeva je sa njim obavila kratak razgovor telefonom, a prvi put su se sastali u Sarajevu.
Kako joj je rečeno u školi, za prekvalifikaciju je neophodno najmanje godinu dana. Međutim, Pehlivanović je to mogao da obezbedi dosta brže, uz cijenu od 2.500 konvertibilnih maraka (oko 1.200 evra) namijenjenih “direktorima i ostalima”.

Novinarka je na sastanku sa Pehlivanovićem odbila da mu unapred preda novac, te je on rekao da će morati da “traži alternativna rješenja” i da ovaj put neće ići preko Širokog Brijega.

Na istom sastanku, novinarka je dobila “specijalni broj telefona”, koji je namijenjen za dogovore oko diploma.

Redakcija Žurnala došla je u posjed listinga poziva, koji dokazuju da je Pehlivanović sa tog broja zvao isključivo Centar za obrazovanje iz Širokog Brijega.

Pehlivanović je novinarki tada rekao da će najkasnije do 15. januara dobiti diplomu srednje medicinske škole na svoje ime.

Novinarska ekipa se predstavila posredniku tokom primopredaje

Omerovićeva 2. januara u 14.46 dobija poruku od Pehlivanovića da je sve gotovo, a primopredaja je zakazana za 3. januar.

On se 3. januara na zakazanom mjestu pojavio sa svjedočanstvima i diplomom o završenoj Medicinskoj tehničkoj školi iz Sanskog Mosta – ovjerenom, sa vodenim žigom i čitkim potpisima, kao i sa ocjenama predmeta koje novinarka nikada nije ni pohađala.

Nakon primopredaje, novinarska ekipa se predstavila Pehlivanoviću, a sve je snimljeno.

“Gospodine Pehlivanoviću, nažalost, niste uhapšeni. Mi smo ovo završili samo da pokažemo da radite ovaj posao. Samo smo htjeli da pokažemo da se ovo radi i da Tužilaštvo ćuti”, rekao je novinar koji je došao za sto za kojim je Pehlivanović sjedio sa novinarkom kojoj je pribavio diplomu.

Pehlivanović nije ništa odgovorio, prenosi RTS.

 Ostavite komentar: