VIDEO – Sve više građana koristi putničko zdravstveno osiguranje

Za sve veći broj Banjalučana, odlazak na godišnji odmor bez određene polise putničkog zdravstvenog osiguranja, je nezamisliv.

Većina se slaže da je to obavezan dio planiranja bilo kog putovanja mada ima i onih koji se oslanjaju na neke druge metode.

Svi žele da svoj godišnji odmor pamte po odličnoj zabavi i lijepim danima, a ne po posjeti ljekarima. Ipak, ponekad se dese nesrećni slučajevi, razne povrede ili komplikacije bolesti.

Liječenje u drugim zemljama može mnogo da košta pa je potrebno na vrijeme misliti i osigurati se. Provjerili smo da li građani Republike Srpske uzimaju polise putničkog zdravstvenog osiguranja, koliko to košta i da li postoje druge opcije?

Interesovanje za polise putničkog zdravstvenog osiguranja raste iz godine u godinu, potvđuju i u osiguravajućim kućama.

U “Triglav osiguranju” navode da je sve više onih koji na vrijeme misle o svim detaljima putovanja, pa tako i o polisi.

– Kako se bliži vrhunac ljetnje sezone, interesovanje naših građana za polise putničkog osiguranja je sve veće i veće. Ono što je interesantno je da postoje različiti paketi koji mogu da se ugovore u zavisnosti od zemlje gdje stranke putuju. Imate opcije, od indvidudalnih do porodičnih ili grupnih polisa. Cijena putničkog zdravstvenog osiguranja na nekom indiviualnom nivou iznosi oko jednu konvertibilnu marku dnevno dok se porodične polise formiraju prema broju članova i samim tim pogodosnosti su veće nego da se individualno uzimaju – pojasnila je Radmila Marjanović Grahovac iz “Triglav osiguranja”.

Opreza nikada dosta pa postoji još jedna opcija. Naime, sva osigurana lica u BiH, uz određeni ino obrazac, imaju pravo na besplatnu zdravstvenu zaštitu u zemljama sa kojima postoje sporazume o socijalnom osiguranju. Srbija, Hrvatska, Mađarska i Turska su samo neke od njih. Ino-obrazac se može izdati u slučaju privremenog boravka u inostranstvu u trajanju do 60 dana u toku jedne godine, a jedini trošak jeste participacija od pet konvertibilnih maraka, koja se plaća u Domu zdravlja.

– Prije odlaska na put treba otići kod porodičnog doktora. Porodični doktor izdaje jednu potvrdu o zdravstvenom stanju osiguranika. Važno je samo da doktor procijeni da je sposoban za put. Sa tom potvrdom on dolazi u nadležnu poslovnicu Fonda. Mi mu izdajemo jedan ino-obrazac koji koristi u zemljama sa kojima BiH ima potpisan sporazum u slučaju da mu zatreba hitna zdrastvena zaštita – pojasnila je portparol Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske Darija Filipović Ostojić.

Ino obrazac nije isto što i putničko osiguranje, pojašnjavaju u Fondu zdrastvenog osiguranja RS. Razlika i te kako postoji.

– Putničko osiguranje pokriva i neke druge rizike. Ovdje je u pitanju isključivo hitna zdravstvena zaštita, nešto što ne može da sačeka po povratku kući. Šta je hitno stanje to procjenjuju doktori u zdravstvenoj ustanovi u kojoj se naš osiguranik nalazi. Zdravstvene usluge u inostranstvu su jako skupe i nas raduje da se iz godine u godinu povećava svijest naših osiguranika. Mi smo prošle godine izdali približno 52 000 ino obrazaca što je za sedam odsto više nego za godinu ranije – dodala je Darija Filipović Ostojić.

Osiguranici Fonda koji putuju u Poljsku, Češku, Slovačku i Veliku Britaniju imaju takođe pokrivene troškove hitne medicinske pomoći, ali im nije potreban obrazac nego samo pasoš BiH.

Takođe, sporazum funkcioniše u oba smjera, pa tako stanovnici drugih zemalja imaju pravo na hitnu zdravstvenu zaštitu tokom boravka u BiH.

 

Izvor:(Elta HD / SrpskaCafe)

 Ostavite komentar: