VIDEO – Sutra počinje Božićni post, ovih pravila treba da se pridržavate

Božićni post tradicionalno počinje 28. novembra. Međutim, vjernici koji redovno poste srijedom i petkom, ove godine praktično započinju post danas.

Šestonedeljnim Božićnim postom vjernici Srpske pravoslavne i Ruske pravoslavne crkve, Jerusalimska patrijaršija i Svijeta Gora, pripremaju se za praznovanje rođenja Isusa Hrista.

I sam sin Božiji postio je 40 dana i noći prije početka svoje propovijedi o dolasku Carstva Nebeskoga.

Post u pravoslavnom hrišćanskom predanju ima svoj puni duhovni smisao.

Ne odnosi se samo na tjelesno uzdržanje, već podrazumijeva i trud duše u molitvama i vrlinama i uzdržavanje od svakog zlog djela, riječi i misli.

Posti se za sebe, privatno, ne služi onima koji javnim postom žele da steknu ljudsku slavu.

Božićni post je, po načinu ishrane, dosta blaži od vaskršnjeg – riba je dozvoljena svakog vikenda, na Vavedenje Presvete Bogorodice kao i na Nikoljdan, bez obzira na to u koji dan padnu.

Ulje i vino su dozvoljeni svim danima osim ponedjeljkom, srijedom i petkom koji se poste “na vodi”.

Za početak pripremili smo prijedlog posnog doručka, čija će vas energija sigurno držati tokom prijepodneva, a odličan je za pročišćenje organizma:

Dvije kašike žitarica po želji, krupno samljeti i naliti sa nešto više vode preko noći. U drugu čašu potopiti jednu kašiku sečenog suvog voća. Ujutru sve pomiješati, dodati rendanu jabuku i šargarepu, i po dvije kašike mljevenih badema i meda, još bolje steviju. Jesti polako.

 

Izvor:(RTS)

 Ostavite komentar: