VIDEO – Republika Srpska nabavlja protivgradni avion

Rakete, radari i lanseri uskoro neće biti jedina sredstva za borbu protiv grada. Srpska planira da nabavi i protivgradni avion, koji je na aerodromu u Zalužanima predstavila delegacija protivgradne zaštite austrijske pokrajine Štajerska.

“Rakete protivgradne ne mogu da se ispaljuju preko granične linije u susjedne zemlje, odnosno u Srbiju i Hrvatsku, a upravo na ovo naše branjeno područje najveće nepogode dolaze iz Hrvatske, a takođe susrećemo se često sa zabranom ispaljivanja protivgradnih raketa od kontrole leta, odnosno usljed avio saobraćaja”, izjavio je Tihomir Dejanović, direktor Preduzeća “Protivgradna preventiva Republike Srpske”.

Ukupna vrijednost je oko 300 hiljada maraka. Ministar Boris Pašalić kaže da će sredstva biti obezbijeđena iz dosadašnjih naknada koje plaćaju poljoprivrednici.

“Upravo nam je cilj da kroz protivgradnu naknadu koju oni plaćaju po hektaru – koja sada iznosi, ako se ne varam, 1,8 maraka – da ta sredstva usmjerimo u kupovinu tog aviona”, rekao je Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Avion je predstavila delegacija protivgradne zaštite iz Austrije. Piloti kažu da je u praksi i te kako efikasan, ali sam let nije bezopasan zbog velike blizine olujnim oblacima. Kako je time baviti se, najbolje zna Dalibor Jelišić, koji u Austriji živi i radi već godinama.

“Dešavalo se da gromovi udare u avion, a tada sve što je električno stane, bitno je da se motor vrti i kad ja hoću da radim nešto s avionom da radi to što hoću”, istakao je Dalibor Jelisić, pilot protivgradnih aviona u Austriji.

Austrijanci za početak nude besplatnu obuku za jednog pilota. U najboljem slučaju, i u zavisnosti od finansija, obuka pilota i opremanje aviona trebalo da budu gotovi do sljedeće protivgradne sezone, a najkasnije za dvije godine.

Izvor:(ATV)

Ostavite komentar: