VIDEO – Prvi kontingent pomoći iz Srbije stigao u Banjaluku

Prvi kontingent pomoći Srbije za Republiku Srpsku, u borbi protiv virusa korona, stigao je kasno večeras u Banjaluku.

Prvi kontingent pomoći iz Srbije dočekali su premijer Srpske Radovan Višković, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić.

U paketu je pet kliničkih i pet transportnih respiratora, 30.000 epidemioloških maski N95, 2.000 zaštitnih odijela, 200 naočara i 50.000 rukavica.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković zahvalio se Srbiji i njenom predsjedniku Aleksandru Vučiću na pomoći koja je upućena Srpskoj.

Višković je večeras rekao za RTRS da je pomoć Srbije, Srpskoj više nego značajna pomoć za naš zdravstveni sistem.

– U ime Vlade zahvaljujem se predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću i Vladi Srbije za pomoć. Ovo je potvrda dobrih veza i saradnje Srbije i Srpske – naveo je Višković.

Rekao je da će Srpska znati da cijeni ovu pomoć, koja je prva pomoć za Srpsku, te da je baš to važno – što prva pomoć dolazi iz Srbije.

Dodik: Zahvaljujući Vučiću pomoć stigla u Srpsku

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je za RTRS da je pomoć koju je Srbija uputila Republici Srpskoj u borbi protiv virusa korona veoma važna i da je upućena zahvaljujući angažmanu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

– Ovo je prva pošiljka, dolazi deset respiratora. Bez ličnog angažmana predsjednika Vučića ne bi bilo ove pomoći. Čuo sam se večeras s njim pet puta, interesovao se da li je pomoć stigla. On je rekao – Dok je Srbije biće i Republike Srpske – istakao je Dodik.

Dodik je rekao da je pošiljka neopravdano duže zadržana na granici. Naveo je da će dobijena pomoć sutra biti proslijeđena domovima zdravlja u Srpskoj.

– Uz pomoć koju dobijamo, namjeravamo da nabavimo 500 respiratora – istakao je Dodik.

On je naglasio da je veoma bitno da se građani pridržavaju donesenih mjera.

Šeranić: Stručnjaci će biti preraspoređeni tamo gdje je to potrebno

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je za RTRS da je u planu reorganizacija bolnica u Srpskoj i da će stručnjaci iz drugih bolnica biti preraspoređeni tamo gdje je to potrebno.

Šeranić je rekao da je veoma teško pripremiti se na epidemiju poput ove, ali da se situacija sagledava iz faze u fazu i da se prema tome usklađuje djelovanje.

Ministar zdravlja je istakao da je veoma značajna pomoć koju je Srbija uputila Srpskoj u medicinskom materijalu, navodeći da je ona usmjerena u treći segment strategije borbe protiv virusa korona, a to je jačanje kapaciteta dijagnostike i liječenja.

Šeranić je rekao da sutra počinje proslijeđivanje pomoći domovima zdravlja.

 

Izvor:(RTRS)

 Ostavite komentar: