VIDEO – Otvara se prva privatna osnovna škola u Republici Srpskoj

Republika Srpska dobija prvu privatnu Osnovnu školu. Upis školaraca od prvog do petog razreda je već u toku. Odlukom Ministarstva prosvjete i kulture ispunjeni su svi uslovi za osnivanje ove ustanove u Banjaluci. Morali smo da ispunimo stroge kriterijume koje je zahtijevalo ministarstvo, kažu u osnovnoj školi Nikola Tesla.

“Osnovna škola ustvari treba da ispuni puno više nego srednje škole ili fakulteti, jer je duži period učenja, duži je proces u kojem dijete boravi tako da pored objekta i opremljenih učionica, treba da imate kvalitetan kadar, tako da smo mi sada i u selekciji naših nastavnika i učitelja, prošli smo ih već. Krenuli smo i sa intenzivnim obukama, spremamo se u potpunosti za septembar”, kaže Danijela Risović, direktor privatne ustanove O.Š. “Nikola Tesla”.

Pored vrtića, fakulteta, ovo je jedina oblast iz privatnog sektora koju nemamo u Banjaluci, poručuje gradonačelnik. Optimističan sam, kaže Igor Radojičić, jer će ovo obogatiti sadržaj i obrazovanje u ovom gradu.

“S obzirom na osobe, lica ili kompaniju koje to pokreću, u ovom momentu djeluje vrlo optimistički, djeluje da se radi o vrlo ozbiljnoj ponudi i kvalitetnoj sadržini i školi, tako da čini mi se da će Banjaluka sa tim obogatiti svoje sadržaje i ponudu i da tu može biti kvalitetno obrazovanje prvog odnosno osnovnoškolskog nivoa”, kaže Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

Pored nastavnih, djeca će svakodnevno imati i vannastavne aktivnosti. Od stranog jezika, sporta, do muzike i kabineta za tehnologiju. U sklopu cjelodnevnog boravka u školi obezbijedjeni su ručak i užina.

“U principu O.Š. Nikola Tesla se značajno razlikuje od ovih osnovnih škola iz razloga što je ovdje cjelodnevni boravak djece. Tako da djeca ustvari dobijaju redovno nastavu, a i jednu široku lepezu vannastavnih aktivnosti. Pored toga kako djeca borave cijeli dan tako imaju i topli ručak svaki dan, voćne užine i užine u toku cijelog dana. Nastava je nešto drugačije organizovana tako da djeca borave od 9 sati ujutro do pola 4 i u sastavu cijelog dana imaju i nastavne i vannastavne aktivnosti”, kaže Risović.

Vrata škole su, kaže Risovićeva, otvorena svima, i nema mjesta fami da je ovo škola samo za odabrane.

Iz ove ustanove poručuju da će biti mogućnosti plaćanja na rate kao i da je u toku osnivanje fonda iz kojeg će se stipendirati školarci.

 

Izvor:(ATV)

 Ostavite komentar: