VIDEO: Male mature – eksperiment za narednu godinu kada postaje obavezna

U 91 osnovnoj školi sprovedena je eksperimentalna mala matura iz matematike i srpskog jezika. Ovo je priprema za 2021. godinu kada će mala matura biti obavezna. Učenici iz Hercegovine i ovaj put bili su najbolji.

Mali maturanti iz Hercegovine i ove godine su briljirali u oblastima matematike i srpskog jezika. Učenici Trebinjske osnovne škole “Vuk Karadžić” koji su učestvovali na eksperimentalnom testiranju male mature, godinama nižu odlične rezultate i na republičkim takmičenjima.

– Ta mala matura je opšti utisak iz svih ovih razreda, uopšte šta smo naučili, i to je važno za upis u Srednju školu, jer nije važno trenutno, već opšte znanje – kaže Spasoje Kukurić, učenik OŠ “Vuk Karadžić” Trebinje, dok njegova školska drugarica Nika Kulušić kaže:

– Mislim da je to dobar način da mi pri završetku Osnovne škole ne zaboravimo neke stvari. Što se tiče važnosti nije još uvijek u punoj snazi, neće nam značiti za upis u Srednju školu, ali značiće nam svakako kao priprema za veće i teže testove koji nas očekuju u životu, ali i za kontrolne u Srednjoj školi koji su mnogo teži od ovih sada – ističe Nika.

Četiri osnovne škole sa područja hercegovačke regije učestvovale su u projektu Mala matura. O bitnosti ovoga projekta najbolje govore rezultati izlaznosti učenika na testiranje.

– Ove godine na području Hercegovine izlaznost je bila oko 95 odsto, što govori da je više došlo na malu maturu nego redovno dođe u školu učenika, u procentima kada se uporedi. Pripreme su izuzetno ozbiljne, svake godine posebno testatori i ispravljači imaju obuku, ove godine smo to rutinski odradili, bez ijednog problema – ističe Dragan Mrdić, direktor OŠ Vuk Karadžić, predsjednk Aktiva direktora hercegovačke regije i član Regionalne komisije provođenja male mature.

Na području Sarajevsko – romanijske regije mala matura je pokazala da su rezultati iz matematike, kod učenika, nešto slabiji nego prethodnih godina.

– Ne možemo reći da je to realan i reprezentativan uzorak jer 20 škola je u našem aktivu i nisu sve provele malu maturu, već nekolicina i nije rezultat, nije ni uzorak koji je komparabilan sa republičkim prosjekom. Ono što je nama važno u obrazovanju jeste da se ove godine i naredne kada će se epksperimentalno sprovoditi mala matura jeste da se izvježbaju procedure i provođenje istih – poručuje Danijela Mrda, direktorica OŠ “Sveti Sava” Istočno Sarajevo.

Ministarstvo prosvjete najavilo je da će mala matura u svim osnovnim škola u Republici Srpskoj najvjerovatnije biti uvedena školske 2021/2022. i uticaće na upis učenika u srednje škole.

 

Izvor:(RTRS)Ostavite komentar: