VIDEO – Dan mladosti: Ovako je to bilo nekad

Današnji dan – 25. maj, slavio se širom Jugoslavije kao Dan mladosti i rođendan Josipa Broza Tita. Podsjetite se kako je izgledalo nekad kada su Tito, omladina, akcija, štafeta i sletovi bili obležja najvećeg praznika stare Jugoslavije.

Zvanični podaci govore da je Josip Broz rođen 7. maja 1892. godine u Kumrovcu, iako mnogi ovaj podatak, kao i većinu Titove biografije stavljaju pod upitnik.

Kako god, Centralni komitet Saveza komunističke omladine Jugoslavije je 25. maja 1945. prvi put organizovao svečanu proslavu Titovog rođendana.

Inače, istog datuma godinu dana ranije je počeo desant na Drvar (Operacija Konjički skok) – njemačka akcija čiji je cilj bio da se zarobi Josip Broz i da se ukloni vođstvo partizanskog pokreta u Jugoslaviji.

Cilj operacije bio je da se uništenjem središnjih štabova i ustanova nanese težak udarac NOVJ, što bi oslobodilo krupne njemačke snage sa Balkana za manevarsku upotrebu. Tito je uspio da se spase prilikom desanta njemačkih padobranskih jedinica.

Prva Štafeta mladosti kreće 5. maja 1957. iz Kumrovca, Titovog rodnog mjesta. Svake naredne godine krenuće iz drugog mjesta, simbolično obilježavajući značajne datume i događaje iz istorije Jugoslavije.

Konačno, 25. maja, na završnoj svečanosti, sletu, koji se održava na stadionu JNA, Titu će je uručiti najbolji među mladima te godine.

Na inicijativu Josipa Broza, Centralni komitet Narodne omladine Jugoslavije 1957. godine donosi odluku da se 25. maj proslavlja kao Dan mladosti.

Štafetu su Titu uvijek uručivali najbolji među omladincima.

Manifestacija nošenja štafete održavala se pune 42. godine.

Štafeta mladosti, posljednji put je nošena 1987, iste one godine kada je vlast u Srbiji preuzeo Slobodan Milošević, a 1988. je posljednji put održana priredba u čast Dana mladosti.

Doživotni predsjednik SFRJ i Saveza komunista, vrhovni komandant oružanih snaga i čelnik Pokreta nesvrstanih – Josip Broz Tito, koji je upravljao Jugoslavijom 35 godina, umro je 4. maja 1980. godine u Ljubljani.

POGLEDAJTE KAKO JE TO IZGLEDALO:

Izvor:(MONDO)

 

Ostavite komentar: