Veterani Republike Srpske: Poboljšati status boraca

Predsjednik Udruženja “Veterani Republike Srpske” Duško Vukotić izjavio je večeras da je neophodno poboljšati materijalni i društveni status pripadnika te populacije.

Vukotić je na sastanku regionalnog odbora udruženja, članove opštinskih odbora iz Novog Grada, Prijedora, Kozarske Dubice i Oštre Luke upoznao o inicijativi koja je upućena predsjedniku Republike Srpske, Vladi Srpske i poslaničkim klubovima u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

“Tražimo tematsku sjednicu parlamenta čija bi tema bila materijalni i društveni položaj veterana odbrambeno-otadžbinskog rata i njihovih porodica sa konkretnim zaključcima. Imamo pripremljen materijal jer smo još 14. februara 2017. godine u Narodnoj skupštini uputili inicijativu za ustavni amandman koji glasi – veterani odbrambeno-otadžbinskog rata i članovi njihovih porodica uživaju posebnu zaštitu u skladu sa zakonom”, rekao je Vukotić.

Prema njegovim riječima, dostavili su i prednacrt novog zakona o pravima boraca, jer postojeći nije dobar za veterane.

“Borci danas žive od dodatka koji iznosi 120-150 KM na godišnjem nivou. Republika Srpska se na neki način odužila članovima porodica poginulih boraca kroz invalidnine, stipendije i stambeno zbrinjavanje. Na neki način to je urađeno i za teže vojne invalide. Jedino nije za borce koji sada imaju, najmlađi 45 a drugi uglavnom 60 godina, nemaju staža i žive od boračkog dodatka”, kaže Vukotić.

On kaže da veterani nisu konkurentni na tržištu rada te da zato država mora da povede računa o njihovom statusu.

 

Izvor:(SRNA)

 

Ostavite komentar: