Veterani “Garde Panteri” položili vijence: Odana počast Ljubiši Saviću Mauzeru FOTO

U okviru obiježavanja 31. godišnjice Dana odbrane grada Bijeljina predstavnici Udruženja veterana Garda Panteri položili su vijence i cvijeće na spomen obilježje na mjestu gdje je ubijen komadant Garde Ljubiša Savić Mauzer.

Ljubiša Savić Mauzer je u vrijeme izbijanja ratnih sukoba u Bijeljini bio šef Kriznog štaba, zahvaljujući kojem je organizovan srpski narod u Semberiji.

Predsjednik Udruženja Garda Panteri Petar Cvijetinović istakao je da je Mauzer prije 31 godinu imao snage i habrosti da stane na čelo srpskog naroda da ga organizuje kako bi se odbranio na prostoru Semberije.

– Na današnji dan prije 31 godinu postavljene su muslimanske barikade na više lokacija u gradu, a akcijom pripadnika Teritorijalne odbrane, pripadnika Srpske dobrovoljačke garde i srpskog stanovništva – grad je oslobođen – rekao je Cvijetinović.

Mauzer je u najtežim trenucima organizovao srpski narod u Semberiji, a Bijeljina je deblokirana u roku od tri dana.

Predsjednik Skupštine grada Bijeljina Aleksandar Đurđević istakao je da je Ljubiša Savić Mauzer u teškim vremenima po srpski narod smogao snage da stane na čelo odbrane, okupivši i odbranivši Srbe na ovim prostorima.

– Nama je rat bio nametnut i tada niko nije želio ratovati. Da nije bilo ovakvih boraca, poput Ljubiše Savića Mauzera, srpski narod bi stradao, kao što je stradao na područjima gdje nije bio organizovan i gdje nije imao svoju državu – naglasio je Đurđević.

Dan odbrane grada Bijeljina obilježen je parastosom u crkvi Svetog Đorđa za sve poginule pripadnike Vojske Republike Srpske i civile, a na centralnom spomen-obilježju položeni su vijenci i cvijeće.

Ostavite komentar: