Veoma značajno za građane regije Birač: Uskoro dostupna magnetna rezonanca

Bolnici Zvornik je u posljednje vrijeme isporučena medicinska oprema u vrijednosti od oko šest miliona KM, koja je nabavljena u okviru projekta izgradnja i opremanje novog bloka bolnice i rekonstrukcije i opremanja postojećeg objekta, rekao je danas direktor ove zdravstvene ustanove Ivan Popović.

On je naglasio da je veoma značajno za građane regije Birač da će uskoro na raspolaganju imati magnetnu rezonancu, koja se već koristi za potrebe pacijenata u ovoj zdrastvenoj ustanovi.

“Ovih dana očekujemo od Fonda zdrastvenog osiguranja Republike Srpske da počne da zakazuje prve ambulantne pacijente, kao što to čini i za CT koji je, takođe, dostupan svim pacijentima”, rekao je Popović novinarima.

On je podsjetio da je zvornička Bolnica u prethodnom periodu, između ostalog, dobila i dva nova sanitetska vozila, tri savremena ultrazvučna aparata, laparoskopski stub za operacije žučne kese, kao i kardiološki ultrazvučni aparat, holtere za krvni pritisak i holter EKG.

“Dopremljena je i potpuno nova oprema za laboratoriju pomoću koje bolnica može pružiti više usluga”,rekao je Popović dodavši da je ta zdravstvena ustanova dobila i nemedicinsku opremu, kao što su kreveti za porodilište i odjeljenje ginekologije, te inkubatore sa lampama za bebe.

Prema riječima Popovića, ovo je 30 do 40 odsto od ukupne opreme koja tek treba da stigne u Bolnicu Zvornik.

On je očekuje da će projekat izgradnje novog bloka biti završen do kraja ljeta ili početka jeseni, čime će dobiti i potpuno nove krevete za sva odjeljenja i sve potrebne medicinske uređaje, kao i novoopremljene četiri operacione sale.

“Radovi na izgradnji novog objekta Bolnice, površine blizu 4.000 metara kvadratnih, teku planiranom dinamikom”, rekao je Popović i izrazio zadovoljstvo što će Zvornik, kao regionalni centar, imati ovakav reprezentativan zdravstveni objekat čija se gradnja, uz istovremenu isporuku medicinske opeme, vrši u nešto otežanim epidemiološkim uslovima.

Popović je pojasnio da će se u prizemlju novog bloka Bolnice nalaziti prijemne ambulante, na prvom spratu prošireno odjeljenje hirurgije sa ortopedijom i urologijom, na drugom spratu odeljenje onkologije kao i služba patologije, a na trećem odjeljenje za internističke grane sa kardilogijom i službom za infektivne bolesti, kao i drugim potrebnim službama.

“Stara bolnička zgrada, napravljena prije više od 50 godina je rekonstruisana, ali i dalje postoji problem sa brojem kreveta”, rekao je Popović i najavio da će u novom bloku Bolnice sobe od 15 kvadrata imati po dva kreveta, što će pacijentima omogućiti uslovniji boravak i liječenje, a osoblju optimalnije uslove za rad.

Ostavite komentar: