Veliki značaj za Srpsku: Za dvije godine startuje najveća solarna elektrana na Balkanu

Direktor “Elektroprivrede RS” Luka Petrović i izvršni direktor za investicije i razvoj ove kompanije Jovica Vlatković potpisali su u sjedištu “Elektroprivrede RS” u Trebinju s ministrom energetike i rudarstva RS Petrom Đokićem ugovor o koncesiji za izgradnju i korištenje solarne fotonaponske elektrane Trebinje 1, koja će na mreži biti za dvije godine.

Planirano je da solarna elektrana, koja će biti građena na Zubačkom platou kod Trebinja i zauzimaće preko 120 hektara zemljišta, ima instalisanu snagu 72,92 megavata, s procijenjenom vrijednosi od oko 100.790.000 maraka, a ugovor je zaključen na period od 50 godina.

“Mi cijenimo da ćemo na ovaj način dati novi doprinos razvoju energetskih aktivnosti u Republici Srpskoj u skladu s našom Strategijom za razvoj energetike, koju je usvojila Narodna skupština RS, a predviđa da do 2035. bude izgrađeno mnoštvo novih energetskih objekata, među kojim je i ovaj solarni park na području grada Trebinja”, pojasnio je ministar Đokić. On kaže da će u roku od šest mjeseci biti okončane sve pripreme, razrađen ovaj model i definisani uslovi finansiranja, pa se kreće u izgradnju, koja će biti okončana 2022. godine i tada će početi ostvarivati prihode.

“Od dijela prihoda će biti plaćana i koncesiona naknada, od koje će 500.000 maraka ići u budžet grada Trebinja, tako da će od rada elektrane ovaj grad ubirati prihode 50 godina i to omjerom od 95 odsto naknada lokalnoj zajednici, a pet odsto budžetu Republike Srpske, u koji se planira inkasirati pet miliona maraka”, naveo je dalje ministar Đokić. Napominjući da je ovo dobar model izdvajanja sredstava za lokalne zajednice, ministar je kazao da će, osim toga, ovaj projekat angažovati i građevinsku operative s ovog područja, na osnovu čega će velike benefite imati i cijela Hercegovina, što pokazuje i visok nivo odgovornosti vlasti Republike Srpske.

Ova elektrana će, zajedno s planiranim energetskim objektima, ali i onima koji su u izgradnji, poput HE Dabar, vjetroelektrane Grebak kod Nevesinja, koja će se početi graditi u novembru, i drugim planiranim investicijama, biti veliki zamajac razvoja Hercegovine i pomoć održivom životu u tim krajevima.

Direktor “Elektroprivrede RS” Luka Petrović je potvrdio da je ova kompanija uvijek bila na fonu ravnopravnog razvoja cijele Hercegovine, pa se, pored trebinjske, očekuje izgradnja i solarnih i vjetroelektrana, ali i hidroelektrana u Ljubinju, Nevesinju i Berkovićima.

“Mi smo opredijeljeni da gradimo nove objekte iz obnovljivih izvora i ovo je jedan od tih objekata, koji gradimo pored HE Dabar i započetog ugovora za tri hidroelektrane Bistrica, vjetroparka Hrgud i hidroenergetskog sistema Gornja Drina, a sve u cilju razvoja Hercegovine i u nastojanjima da se okrećemo obnovljivim izvorima”, napomenuo je Petrović. Kaže da u tom kontekstu, pored ove solarne elektrane, planiraju i nove elektrane, jer je prije nekoliko dana Regulatorna agencija za energetiku na državnom nivou odobrila novi, prošireni okvir za izgradnju solarnih elektrana i vjetroparkova, na osnovu čega se već prema Vladi priprema dalja dokumentacija.

“Mi ćemo u narednom periodu i ostalu pripremljenu dokumentaciju inicirati prema Vladi, kako bismo dobili dodatne koncesije za nove solarne elektrane poput Ljubinja i Trebinja 2 ili Trebinja 3, sa svim benefitima koje one daju”, objasnio je Petrović, ističući da će Trebinje 1 davati benefite s obzirom na proizvodnju od 100 gigavat-časova energije godišnje, na osnovu kojih slijede i izdvajanja lokalnoj zajednici, ali i zapošljavanja ljudi.

Do samog potpisivanja ugovora urađen je veliki posao, u kome su određene površine i istražni radovi za novu elektanu, te riješeni imovinski odnosi, nakon čega je urađen idejni projekat, koji je i revidovan, pa je uslijedio ugovor s gradom Trebinjem, a onda su se rješavale mogućnosti priključka na mrežu, tako da slijedi dobijanje urbanističko-tehničkih i lokacijskih uslova.

U narednih se šest mjeseci, kako dodaje, očekuje i dobijanje građevinske dozvole i izrada modela solarne elektrane, a onda se kreće i u konkretnu gradnju solarne elektrane, koja će biti najveća na Balkanu.

Ostavite komentar: