Veliki razmak među malim grupama: Evo kako će izgledati praktična nastava na fakultetima u Srpskoj

U novoj akademskoj godini u Srpskoj, sva praktična nastava na fakultetima koja se može organizovati onlajn ili na daljinu, organizuje se na takav način, preporuka je Instituta za javno zdravstvo RS.

Prije svega, boravak u prostoriji za praktičnu nastavu je neophodno organizovati tako da se obezbijedi međusobno rastojanje između studenata, kao i studenata i nastavnika, od minimalno dva metra, uz pojačane mjere za dezinfekciju namještaja i opreme koja se koristi u praktičnoj nastavi.

“Prostorija u kojoj se održava praktični dio nastave treba biti što veća i mora se što češće provjetravati. Praktična nastava se održava za male grupe uvijek istih studenta i nastavnog osoblja. Izbjegava se bliski kontakt studenta i nastavnika iz jedne grupe sa drugom. Nastavno osoblje ne može paralelno držati praktičnu nastavu u više prostorija, pri čemu „šeta“ i dijeli vrijeme među prostorijama”, navodi se u preporukama Instituta za održavanje nastave na visokoškolskim ustanovama u RS u toku pandemije kovid-19, uz primjenu protivpandemijskih mjera.

Stolovi ili mjesta za rad razmiču se tako da studenti sjede ili provode praktični rad na međusobnoj udaljenosti od dva metra, i to svaki student na istom mjestu tokom trajanja nastave. Prostorija u kojoj se izvodi praktična nastava treba zatvorenim vratima biti odvojena od hodnika i prostorija u kojima borave druge grupe studenata. Prostorija mora biti takva da se može dobro provjetriti.

“Tokom trajanja praktične nastave, u prostoriju ne ulaze druge osobe, npr. zbog čišćenja, donošenja nastavnih materijala ili drugih razloga, sve dok studenti borave u prostoriji. Trajanje praktične nastave treba skratiti na neophodni minimum, potreban da se steknu predviđene vještine”, ističu iz Instituta, piše Srpskainfo.

Ostavite komentar: