Veliki međunarodni festival folklora: “Licidersko srce” okupiće 1.200 djece iz 15 zemalja

10.08.2023. | 17:40

Festival folklora “Licidersko srce”, koji će biti održan od 15. do 19. avgusta, okupiće 1.200 djece iz 15 zemalja koja će nastupiti u Užicu, Višegradu i na Zlatiboru, najavljeno je iz Turističke organizacije Srbije.

Potpredsjednik Organizacionog odbora Festivala Ivana Cvetković istakla je na konferenciji za novinare u Beogradu da će ovogodišnja manifestacija biti rekordna po broju učesnika.

“Ovogodišnji festival biće rekordan po broju učesnika i ponudiće mnoštvo pratećih sadržaja, kako za učesnike, tako i za publiku. Manifestacija je u znaku broja 15. Ovo je 15. festival, počinje 15. avgusta i učestvuje 15 zemalja”, istakla je Cvetkovićeva.

Prema njenim riječima, Festival je specifičan i po tome što se paralelno održava na tri lokacije u dvije države, tako da je istovremeno i prekogranična i međunarodna manifestacija.

Šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović rekao je da “Licidersko srce” zauzima posebno mjestu u programu rada Predstavništva koje je od početka uključeno u organizaciju ove manifestacije.

On je objasnio da Predstavništvo podržava manifestaciju prvenstveno zbog činjenice da je festival posvećen djeci od osam do 14 godina, što je garancija da je riječ o pravom projektu koji je u funkciji očuvanja srpskog identiteta, kulture i tradicije na ovim prostorima.

“To je projekat koji promoviše i našu privredu i turističke potencijale, te razmjenjuje našu kulturu, tradiciju i običaje sa učesnicima koji dolaze iz cijelog svijeta. Ovo je projekat koji daje rezultate na duže staze, jer su učesnici mladi koji će kada odrastu učestvovati u kreiranju svih politika u funkciji očuvanja našeg identiteta”, rekao je Cicović.

Predstavnik opštine Višegrad Jovana Borovčanin Đurević rekla je da su u Višegradu počastvovani činjenicom da će 12. put biti domaćin festivala koji promoviše mladost, igru, ljepotu, dječiji osmijeh, ali i raznolikost nošnji iz cijelog svijeta.

Ona je navela da Višegrad ima mnogo toga da ponudi učesnicima, ali i gostima manifestacije, dodajući da je turistički kompleks Andrićgrad, koji je zahvaljujući proslavljenom srpskom režiseru Emiru Kusturici nikao na ušću Rzava u Drinu, biser turizma, ali i savršena pozornica za festivalske koncerte poput “Liciderskog srca”.

“Srećni smo i ponosni što ćemo ugostiti nove mlade drugare, čuvare tradicije koji svoje zemlje promovišu svuda, pa i u Višegradu. Učesnici će moći da se upoznaju sa brojnim ljepotama Višegrada kao što je rijeka Drina kojom će moći da se provozaju brodovima i da se upoznaju sa kulturnim i istorijskim znamenitostima kojima naša opština raspolaže”, rekla je Đurevićeva.

Ona je istakla da Festival ima izuzetan značaj u povezivanju naroda sa jedne i druge strane Drine i da se njegovim održavanjem briše granica.

“Imaćemo priliku da očuvamo i prikažemo naš nacionalni identitet koji nam je u ovim burnim vremenima izuzetno bitan, da sačuvamo tradiciju srpskog naroda i da se našim gostima predstavimo u najljepšem svjetlu”, rekla je Đurevićeva.

Predstavnici Turističke organizacije Srbije, grada Užice i Turističke organizacije Zlatibor poručili su da su počastvovani što će svojim angažmanom doprinijeti održavanju festivala koji okuplja i povezuje mlade iz cijelog svijeta.

Na ovodišnjem “Liciderskom srcu” Republiku Srpsku predstavljaće kulturno-umjetnička društva “Piskavica” iz Banjaluke, “Foča”, te “Srpski soko” i “Bikavac” iz Višegrada.

Manifestaciju organizuje užičko Udruženje “Era” u saradnji sa Predstavništvom Republike Srpske u Srbiji, gradovima Užicem i Višegradom, te Turističkom organizacijom Zlatibora.