Velike liste čekanja za staračke domove u Banjaluci

BANJALUKA – Domovi za starija lica u gradu su u proteklih nekoliko godina konstantno puni, a liste čekanja za dom velike, potvrđeno je za “Nezavisne novine” u JU Gerontološki centar, Domu penzionera i “Caritasu”.

“Broj korisnika trenutno je veći nego prethodnih godina jer se povećala i potreba za smještajem u ustanovu”, rekao je Vinko Lolić, direktor JU Gerontološki centar.

Prema njegovim riječima, u ovoj ustanovi je trenutno smješteno 315 korisnika, koliki je i kapacitet, a mjesečna cijena zavisi od kategorije smještenog lica i iznosi od 650 do 725 KM.

“Liste čekanja su velike možda i zbog toga jer osobe smještene putem centara za socijalni rad imaju pravo na subvenciju od 130 KM mjesečno”, naglasio je Lolić i dodao da najstariji korisnik u JU Gerontološki centar ima 94 godine.

Đuro Crnomarković, direktor Doma penzionera, rekao je da broj korisnika u ovoj ustanovi trenutno iznosi 166, čime su praktično svi kapaciteti zauzeti.

“Naša ustanova je u protekle četiri godine imala konstantno velik procenat popunjenosti, i to iz godine u godinu sve veći”, kazao je Crnomarković.

U Domu penzionera ne postoje subvencije države, jer Vlada RS ne subvencioniše korisnike, međutim postoji popust za porodice poginulih boraca i ratnih vojnih invalida do IV kategorije.

“Cijena sobe zavisi da li se radi o pokretnom ili nepokretnom korisniku. Smještaj za pokretnog korisnika u dvokrevetnoj sobi iznosi 660 KM, a najstariji korisnik ima 95 godina”, dodao je Crnomarković.

U “Caritasu” su rekli da od osnivanja Doma za starije osobe socijalnog centra “Ivan Pavao II” 2009. godine rade punim kapacitetom, a da su najčešći razlozi smještaja bolest, nepokretnost stanara kojima je potrebna medicinska njega, te starost i samoća.

“Naš pun kapacitet iznosi 70 stanara i toliko i imamo trenutno, ali nam svakodnevno dolaze nove zamolbe koje stavljamo na liste čekanja”, naglasili su u “Caritasu”.

Dodali su da cijene smještaja iznose od 900 do 950 KM, a najstarija stanarka je u toku ovog mjeseca napunila 100 godina i u ovoj ustanovi je od 2013. godine.

 

Izvor:(Nezavisne novine) Ostavite komentar: