Važan dan za BiH i Hrvatsku: Sezonski brzi voz povezao Sarajevo i Ploče

Sezonski brzi voz, koji je jutros krenuo na promotivnu vožnju sa Željezničke stanice Sarajevo, stigao je u Ploče.

Generalni direktor Javnog preduzeća Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine Enis Džafić kazao je da je to prvi međunarodni talgo voz na relaciji Sarajevo-Ploče i podsjetio da je nakon 8,5 godina konačno postignut sporazum s Hrvatskim željezničkim putničkim prevozom za otvaranje međunarodne linije i njeno vraćanje u funkciju.

“Ovo je važan dan za BiH i Hrvatsku i nadam se da će naši korisnicu usluga biti zadovoljni te da će više koristiti ovaj vid prevoza”, istakao je.

Naglasio je da im je cilj da uspostave što bolju saradnju te je potvrdio da rade na tome da od decembra ove godine bude uspostavljena linija Sarajevo – Zagreb.

Član Uprave Hrvatskog željezničkog putničkog prijevoza Mario Zubak izrazio je zadovoljstvo što su nakon osam i po godina dočekali ponovnu uspostavu željezničkog saobraćaja na toj relaciji.

“Nadamo se daljnjoj uspješnoj suradnji i očekujemo izniman broj putnika”, kazao je.

Medijima su se obratili i predsjednik Gradskog vijeća Mostara Salem Marić, zamjenik gradonačelnika Ploča Ivan Marević te zamjenik župana Dubrovačko-neretvanske županije Joško Cebalo.

Saobraćaj linije Sarajevo – Ploče će se odvijati petkom, subotom i nedjeljom. Polazak voza iz Sarajeva je u 07.15, a dolazak u Ploče u 10.36 sati. Povratak voza iz Ploča je u 18.26, a dolazak u Sarajevo u 21.51 sati. Cijena povratne karte iznosi 41.40 KM, a u jednom smjeru 25 KM.

Putnici koji žele putovati tim vozom, trebaju kupiti voznu kartu najkasnije dan prije planirane vožnje do 14 sati te dostaviti ime i prezime, godinu rođenja i broj pasoša.

Karte se mogu kupiti na prodajnim mjestima u Sarajevu, Hadžićima, Konjicu, Mostaru i Čapljini. Ta procedura je obavezna u cilju efikasnije carinske kontrole i skraćivanja vremena zadržavanja pri prelasku državne granice između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske u Čapljini.

Uvođenjem te linije nastavljena je priča duga 120 godina, koja je prekinuta 2013. godine.

Prugu od Sarajeva do Ploča započela je Austro-Ugarska, nastavila Kraljevina Jugoslavija, a završila SFRJ. Pruga je bila izgrađivana u više etapa i bila je jedan od najvećih saobraćajnih i infrastrukturnih projekata prošlog vijeka, prenosi Fena.

Dugačka je gotovo 200 kilometara, sa 27 željezničkih stanica, 71 mostom i 106 tunela. Tuneli su dugački oko 37 kilometara, a među njima je, s preko tri kilometra, najduži tunel Ivan, prokopan kroz istoimenu planinu.

Pruga Sarajevo – Ploče puštena je saobraćaj 29. novembra 1966. godine povodom proslave Dana Republike SFRJ, a službeni promet s voznim redom, započeo je 1. decembra iste godine.

Ostavite komentar: