Vapaj iz Komore medicinskih sestara-tehničara: Zaposliti dodatni kadar zbog teške situacije

15.03.2021. | 15:48

Komora medicinskih sestara-tehničara Kantona Sarajevo zatražila je hitno dodatno zapošljavanje medicinskih sestara i tehničara zbog teške epidemiološke situacije i povećanog broja oboljelih od virusa korona, saopšteno je iz ove komore.

U saopštenju je istaknuto da medicinske sestre i tehničari zaposleni u javnim zdravstvenim ustanovama na području ovog kantona duži period rade u vanrednim uslovima i izloženi su visokom riziku od infekcije, fizičkom i psihičkom opterećenju, kao i da je veliki broj obolio od kovida 19, od čega su neki i umrli.

“Ovo je naš vapaj da vlasti Kantona Sarajevo razmisle o medicinskim sestrama – tehničarima i njihovim porodicama, da se stave u ulogu bolesnika na odjeljenju na kojem radi jedna do dvije medicinske sestre, kojem ne stižu dodati šolju čaja ili biti uz njih u zadnjim trenucima”, poručili su iz Komore.

Apelujući na kantonalne vlasti za dodatnim zapošljavanjem medicinskih radnika, medicinske sestre-tehničari poručuju da neće dozvoliti da budu okrivljeni za probleme neuređenog zdravstvenog sistema.