Uzeli stvar u svoje ruke: Mještani Kozice sami sakupljaju novac da bi sanirali put

Izgubili su i posljednju mrvu strpljenja mještani Kozice, u opštini Oštra Luka, te su odlučili da sami prikupe novac za sanaciju havarisanog makadamskog puta koji ih povezuje sa naseljem Pavići, odnosno sa Banjalukom.

Od ovog višedecenijskog problema, kako kažu, nadležni su mahom okretali glavu, ali oni ne odustaju pa su juče održali sastanak sa predstavnicima opštine, koja bi već danas, tvrde, trebalo da se izjasni o tome da li će im pomoći.

Kozičani se nadaju da im opštinsko rukovodstvo neće okrenuti leđa, te da će iz opštinske kase biti izdvojena sredstva za sanaciju ovog puta užasa.

“Udruženje građana Kozica pokrenulo je preko istoimene Facebook grupe akciju prikupljanja novca za sanaciju puta. Sada imamo prikupljenih nešto manje od 11.000 maraka”, rekao je za “Nezavisne novine” sekretar tog udruženja Nemanja Jalić.

Prema njegovim riječima, angažovali su već i izvođača radova iz Banjaluke, koji je prema Kozici otišao grederom te radi na ravnanju i proširenju puta.

“Slijedi izvoženje materijala, odnosno jalovine, kako bi put bio saniran. To će biti prvi put otkako sam rođen da se u taj put ulože ozbiljnija sredstva”, rekao je Jalić.

Cilj Kozičana je, dakle, da saniraju put od Kozice do Pavića, odakle prema Banjaluci vodi asfaltna saobraćajnica. Bitno im je i te kako da se povežu sa najvećim gradom Srpske, gdje mnogi od njih rade i školuju se.

Svaki dan je Kozičanima, kako naglašavaju, dug kao godina jer voziti se putem prošaranim rupama i dubokim kanalima, uz brojne prepreke poput visokog kamenja, a koji je dodatno uništilo nedavno nevrijeme, ravno je noćnoj mori.

“Put je u havarisanom, haotičnom stanju. Njime se motorna vozila ne mogu kretati”, upozoravaju oni.

S druge strane, Dragan Mastikosa, načelnik opštine Oštra Luka, ističe da se novac ne može tako dijeliti. Ništa se, podvlači, ne smije raditi bez javne nabavke. On uvjerava da opština u svom planu i programu ima sanaciju tog dijela puta.

“Sprovedena je javna nabavka, imenovan nadzorni organ. Mislili smo ove sedmice da uvedemo izvođača u posao, ali je bilo kiše. Međutim, sljedeće sedmice su u planu mjesne zajednice Kozica i Tramošnja”, uvjerava Mastikosa.

Ostavite komentar: