Utvrđeno da je štetan: U Srpskoj zabranjen uvoz 22 tone merkantilnog krompira

Republička fitosanitarna inspekcija je zabranila uvoz još jedne pošiljke merkantilnog krompira u količini od 22 tone porijeklom iz Italije, jer je kod iste utvrđeno prisustvo karantinski štetnog organizma.

Iz Inspektorata RS podsjećaju da je ovo treća pošiljka merkantilnog krompira porijeklom iz Italije kojoj je zabranjen uvoz u Republiku Srpsku u protekle dvije sedmice.

– Za prvu pošiljku u količini od 22 tone uvoz je zabranjen 14. juna, zbog utvrđenog prisustva karantinskog organizma Globodera rostochiensis, a za drugu pošiljku, takođe u količini od 22 tone, uvoz je zabranjen 21. juna, zbog utvrđenog prisustva karantinskog organizma Globodera pallida. Prilikom pregleda pošiljke, s ciljem utvrđivanja prisustva karantinskih nematoda, Poljoprivredni fakultetu Banjaluci.uzeo je uzorak za laboratorijsku analizu.Na osnovu rezultata ispitivanja, potvrđeno je prisustvo karantinskog organizma Globodera pallida, pa je rješenjem fitosanitarnog inspektora zabranjen uvoz sporne pošiljki i naređen povrat pošiljaocu – saopštili su iz Inspektorata RS.

Naglašavaju da je pošiljkama od kojih se uzimaju uzorci za analizu, zabranjeno stavljanje u promet, distribucija ili prerada do donošenja rješenja inspektora u skladu sa rezultatima laboratorijske analize, te ne postoji rizik da je proizvod bio dostupan na tržištu.

Ostavite komentar: