Utrostručen broj zahtjeva za nabavku oružja u Kantonu Sarajevo

U prvih pet mjeseci ove godine na području Kantona Sarajevo izdato je 888 odobrenja za nabavku oružja i 826 oružanih listova, što je u oba slučaja više od polovine izdatih odobrenja i oružanih listova tokom cijele 2021. godine, podaci su kantonalnog Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/.

Podaci pokazuju da je broj zahtjeva za izdavanje dozvola porastao gotovo trostruko, a procjenjuje da će do kraja godine oružani list dobiti 2.000 Sarajlija, prenosi “Politika”.

Ekspert za bezbjednost DŽevad Galijašević ukazuje da je ovaj trend zabilježen nakon početka rata u Ukrajini, a “krila su mu dali lider SDA Bakir Izetbegović i sarajevski političari pričama da se priprema rat i da se treba naoružati”.

Galijašević naoružavanje građana i policijskih struktura povezuje ne samo sa ratnohuškačkom politikom sarajevskih političara, nego i sa povećanjem proizvodnje oružja i municije u fabrikama namjenske industrije u Federaciji BiH /FBiH/, koje se preko američkih firmi šalje u Ukrajinu.

“U sarajevskom i tuzlanskom kantonu naručuju se ogromne količine oružja i municije, tako da trenutno samo ta dva federalna kantona imaju više oružja nego cijela Republika Srpska”, rekao je Galijašević za “Politiku”.

Prema njegovim riječima, postoji i značajna razlika između Srpske i FBiH kada je riječ o procedurama za nabavku ličnog naoružanja.

“Republika Srpska je u tom pogledu znatno strožija i odmjerenija, jer oni koji dobiju dozvolu oružje moraju da drže na zaštićenom mjestu i ne mogu da ga nose sa sobom, izuzev pripadnika bezbjednosnih struktura”, istakao je Galijašević i dodao da se u FBiH izdaje takozvana zelena dozvola za posjedovanje i nošenje oružja.

Prema istraživanjima stranih organizacija, pretpostavlja se da u BiH, uz 320.000 legalno registrovanih komada oružja, ima i oko 820.000 komada nelegalnog oružja.

To je potvrdilo i istraživanje Koordinacionog odbora za kontrolu malog i lakog naoružanja u BiH.

 

 

 

Ostavite komentar: