Uspješna godina za Јavni fond dječije zaštite RS

21.01.2019. | 00:11

Protekla godina bila je jedna od najuspješnijih za Јavni fond dječije zaštite Republike Srpske. Redovno izmiruju obaveze za oko 50.000 korisnika prava.

Od 1. januara ove godine, smanjene su obaveze poslodavaca, a zaposlenim majkama nakon porođaja obezbijeđen povratak na radno mjesto, jer Fond refundira 80 odsto naknade plate za zaposlene porodilje. U budžetu su povećana sredstva za isplatu materinskog dodatka, a za oko 10 odsto biće povećan i dječiji dodatak za oko 20.000 korisnika. Budžet za ovu godinu iznosi 102,6 miliona KM, i veći je za 26 miliona u odnosu na prošlu godinu.

2018. godina bila je godina preokreta za Јavni fond za dječiju zaštitu. Osim postojećih zakonskih prava, uvedena su i dva nova – jednokratna naknada za svako trećerođeno dijete od 600 KM za četvrto 450 KM i materinski dodatak za svaku nezaposlenu porodilju od 405 KM.

Materinski dodatak je pronatalitetna mjera koja poboljšava položaj nezaposlenih porodilja, čiji je broj sve veći. Trenutno ih je oko 5.000.

– Očekujemo da se u ovoj godini nastavi trend rasta. Izdvojili smo negdje oko 13 miliona KM za materinski dodatak za 2018. godinu, a u 2019. očekujemo da će on biti oko 30, pa možda i nešto više miliona – ističe Nedeljko Јović, direktor Јavnog fonda dječije zaštite Republike Srpske.

Nastavlja se i isplata jednokratne naknade za svako treće i četvrto rođeno dijete. Za 10 odsto biće povećan dječiji dodatak koji je za drugo i četvrto dijete iznosio 35 KM, 72 za treće dijete i za djecu sa posebnim potrebama 90 KM. Krajem prošle godine urađene su izmjene i dopune Zakona, pa su poslodavcima smanjene obaveze, jer 80 odsto bruto plate porodilja refundira Fond.

– Već 2020. godine stižu nove izmjene i dopune Zakona gdje ćemo moći u potpunosti da oslobodimo poslodavce plaćanja svih obaveza. Tim zakonom u jedan stabilan položaj trebalo bi dovesti i zaposlene i nezaposlene porodilje – dodao je Јović.

U ovoj godini nastavlja se i projekat socijalizacije djece. Biće pokrenuta javna nabavka za izbor odmarališta u Crnoj Gori, u kojem će u naredne tri godine ljetovati mališani. U 2018. godini ovim projektom bilo je obuhvaćeno 1.700 djece.

 

Izvor:(RTRS)