Usljed visokih temperatura: Preporučeno da rad na otvorenom bude obustavljen od 12 do 16 sati

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike u skladu sa odredbama Zakona o zaštiti na radu preporučuje poslodavcima da, usljed vremenskih neprilika izazvanih visokim temperaturama na teritoriji ovog  BiH entiteta, provedu posebne mjere zaštite kojima će spriječiti nastupanje štetnih posljedica po zdravlje radnika, saopšteno je iz Ministarstva.

Ministarstvo preporučuje poslodavcima da razmotre mogućnost prekida obavljanja poslova na otvorenom u periodu od 12. do 16. časova, te nastavka poslije 16 časova.

Ukoliko je proces rada kod poslodavca organizovan na takav način da je nemoguće primijeniti navedenu mjeru, ovo ministarstvo preporučuje poslodavcima da radnicima koji obavljaju poslove na otvorenom, početak radnog vremena pomjere na šest sati ujutro.

Takođe, preporučuje se poslodavcima da za vrijeme trajanja navedenih vremenskih neprilika omoguće korištenje godišnjeg odmora radnicima s dijagnosticiranim hroničnim oboljenjima, kao i korištenje odsustava u skladu sa zakonom, kolektivnim ugovorom ili pravilnikom o radu.

Ministarstvo preporučuje poslodavcima da izvrše organizaciju radnog vremena, te utvrde raspored na način da se početak radnog vremena prilagodi navedenim vremenskim prilikama, piše N1.

Pored toga, poslodavci bi trebali omogućiti adekvatnije odijevanje radnika u ustanovama, preduzećima i organima vlasti, te drugim pravnim osobama, kao i adekvatno odijevanje na službenim događajima (sjednice parlamenta, vlade i slično), prilagođeno visokim temperaturama, saopšteno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Ostavite komentar: