Uskoro u Srpskoj: Reklamacija robe i bez računa

Fiskalni račun više ne bi trebalo da bude prepreka stanovnicima Srpske koji žele da reklamiraju robu, jer će za to biti dovoljan slip, potvrda banke ili samo garancija, koju će ubuduće na najmanje godinu dana morati izdavati i prodavci polovnih proizvoda.

Predviđeno je to izmjenama Zakona o zaštiti potrošača u RS, za koje je zeleno svjetlo dala Vlada Srpske, a koje su pozdravili i predstavnici udruženja za zaštitu potrošača.

Kako se navodi u nacrtu ovog dokumenta, potrošači će za reklamaciju nekog proizvoda umjesto fiskalnog računa moći da dostave i ovjerenu garanciju, priznanicu, dostavnicu, otpremnicu, slip u slučaju plaćanja bankovnom karticom ili bilo koji drugi nesporni dokument kojim dokazuju kupovinu te robe.

Novina je i, kako su istakli u Ministarstvu trgovine i turizma RS, da se predloženim rješenjem uređuje odgovornost trgovca za prodaju polovnih proizvoda u roku koji ne može biti kraći od godinu dana, a jedna od olakšica je da se smanjuje vrijeme uklanjanja ili zamjene robe sa nedostatkom sa 45 na 30 dana.

– Predloženim nacrtom zakona propisuje se obaveza davalaca ekonomskih usluga da potrošače obavijeste pisanim putem o promjenama uslova pružanja usluge mjesec dana prije roka primjene novih uslova – objasnili su u ministarstvu. Dodali su da je, uzimajući u obzir da je oblast zaštite potrošača jedna od najdinamičnijih oblasti društva, primjena zakona koji je donesen 2012. godine ukazala da postoje određene teškoće u njegovom sprovođenju, te da je određene odredbe potrebno preispitati i dodatno uskladiti sa direktivama Evropske unije, zbog čega se, između ostalog, krenulo sa ovom procedurom.

Izvršna direktorica Udruženja potrošača “Don” iz Prijedora Murisa Marić rekla je za “Glas Srpske” da će nova pravila prilikom reklamacije proizvoda građanima mnogo značiti.

– Često se dešava da potrošači izgube fiskalni račun, pa kasnije ne mogu da reklamiraju robu iako imaju druge dokaze da su je kupili. Osim toga, ko još danas čuva sve račune, koji na kraju krajeva i brzo izblijede, pa su beskorisni. Međutim, usvajanjem novih propisa potrošačima će biti data mogućnost da robu reklamiraju i bez fiskalnog računa, jer imaju garanciju, otpremnicu ili neku drugu potvrdu koja dokazuje da su to kupili u određenoj trgovini – kazala je Marićeva.

Izmjene zakona o zaštiti potrošača pozdravili su i u trebinjskom Udruženju građana “Oaza”, jer su godinama primali pritužbe građana zbog neprihvatanja reklamacija od strane prodavaca. Izvršna direktorica ovog udruženja Nedeljka Neška Ilijić istakla je da će nova pravila potrošačima mnogo olakšati ostvarivanje njihovih prava.

– U kulturi našeg potrošača nije da čuva račune. Osim toga, dešava se da račune uopšte i ne uzmu ili ne dobiju – kazala je Ilijićeva.

Dodala je joj je posebno drago što prodavci polovne robe više neće moći sami da određuju da li će i na koliko izdati garanciju.

– Svaka roba treba da ima garanciju i deklaraciju bez obzira na to da li je nova ili polovna. Kada je riječ o polovnoj garderobi, to nije toliko značajno jer nije skupa, ali zato prodavci namještaja, bijele tehnike, pa i automobila treba da garantuje iako taj proizvod nije nov – istakla je Ilijićeva.

“Potrošački ugovor”

U Ministarstvu trgovine i turizma RS istakli su da se predloženim izmjenama zakona terminološki precizira i pojam “potrošački ugovor” koji propisuje obavezu prodavca da izvrši ugovor prema potrošaču za isporuku proizvoda ili usluge u roku od najduže 30 dana, ukoliko nije drugačije ugovoreno.

– Dodatno se precizira obaveza trgovca u vezi sa informisanjem potrošača o cijenama proizvoda ili usluga, te se propisuje obaveza postupanja trgovca u situacijama kada nije ispunio obavezu u slučaju avansnog plaćanja – kazali su u ministarstvu.

 

 

Ostavite komentar: