Uskoro svečano otvaranje Zeničke obilaznice: Nakon čak šest godina novi kilometri auto-puta

Manje od mjesec dana ostalo je do svečanog otvaranja Zeničke obilaznice, novih 11 funkcionalnih kilometara auto-puta koji će nakon brojnih teškoća biti otvoreno 25. novembra.

Ovo su ujedno prvi funkcionalni kilometri auto-puta ka sjeveru otvoreni u Federaciji BiH od 2014. godine.

Zenička obilaznica predstavlja jedan od najzahtjevnijih poduhvata na Koridoru 5C u BiH zbog konfiguracije terena, velikog broja mostova, vijadukta i tunela, ali i poteškoća koje su se javile prilikom gradnje kao što su klizišta i podzemne vode, te je zbog svega toga njena izgradnja trajala dosta duže.

Ekipa portala Klix danas je obišla radove na dionici obilaznice s Reufom Kadrićem, predstavnikom JP Autoceste FBiH, koji je rekao da sve ide po planiranoj dinamici te da će sve biti spremno prije 25. novembra kada je planirano simbolično otvaranje.

Svi tuneli na dionici su u potpunosti završeni, a u toku su finalni radovi na spajanju vijadukta Babina rijeka s ostatkom dionice s obzirom da je došlo do izmjene saobraćaja i gradnje nove saobraćajnice za izletište Smetovi.

Na potezu od isključenja Zenica jug do vijadukta Babina rijeka biće završeno i asfaltiranje dionice u cut&cover tunelu te će desetak dana prije svečanog otvaranja uslijediti čišćenje cjelokupne dionice, ocrtavanje horizontalne signalizacije gdje nije ocrtana te testiranje vertikalne signalizacije i opreme.

Ubrzanim tempom se radi i na dijelu dionice gdje radove izvodi turski Cengiz Insat koji privodi radove na izgradnji tunela i vijadukta, a u toku su radovi i na izgradnji naplate kućice i isključenja Zenica sjever.

Radovi se izvode u tri smjene kako bi sve bilo spremno i ispoštovano do zacrtanih rokova.Ostavite komentar: