Uskoro počinju predavanja na fakultetima u Srpskoj: Zbog korone maksimalno 50 studenata na nastavi

Brucoši od ponedjeljka kreću na predavanja – po preporukama Instituta za javno zdravstvo.

Nastava će biti organizovana po grupama od maksimalno 50, učionice i amfiteatri će biti dezinfikovani nakon predavanja, a svi će biti obavezni da nose maske – i studenti i profesori. Na sjednici Senata Univerziteta u Banjaluci, jednoglasno je odlučeno da se na predavanja kreće po klasičnom modelu.

“Univerzitet će obezbijediti 50 hiljada maski koje će biti u rezervi za studente, za nastavna lica i za sve zaposlene, takođe ponuđeno je od strane drugih fakulteta koji imaju manji broj studenata – a imaju velike amfiteatre, oni će ustupati svoje amfiteatre fakultetima koji imaju veliki broj studenata”, kaže Nikola Bulović, predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Banjaluci.

Sva predavanja će biti snimana i objavljena onlajn, u slučaju da neki studenti ne mogu da prisustvuju zbog zdravstvenih razloga. Ako se korona pojavi kod nekog od studenata, ta grupa ide u samoizolaciju.

Oba javna univerziteta u Republici Srpskoj su opredijeljena za povratak studenata u učionice – ali će poštovati sve preporuke Instituta za javno zdravstvo. Univerzitet u Banjaluci ima dovoljno prostora da se prilagodi novonastaloj situaciji, poručuje rektor.

“Jedan od glavnih ograničavajućih faktora jeste prostor u kojem se izvodi nastava, bilo teorijska nastava, bilo praktična nastava. Dakle, jedan od kriterijuma jeste da po svakom prisutnom u zatvorenom prostoru budu četiri kvadratna metra, i mi ćemo se zaista toga pridržavati”, kaže Radoslav Gajanin, rektor Univerziteta u Banjaluci.

Svi fakulteti su zaduženi da nabave beskontaktne toplomjere, kojima će da mjere temperaturu studentima i svim zaposlenima. Najavljene mjere će da važe mjesec dana od početka predavanja za studente prve godine. Nakon toga, ako situacija bude pod kontrolom, one će biti produžene, piše ATV.

Ostavite komentar: