Upozorenje za voćare iz Srpske: Jak mraz očekuje se večeras i sutra ujutru

Potencijalnu opasnost od mraza imamo u cijelom sjevernom pojasu Republike Srpske, izraženije na sjeverozapadu, zapadu i jugozapadu Krajine, te u srednjem i gornjem toku rijeke Drine, a period najveće opasnosti je noć od 7. na 8. april, do jutra 8.aprila, upozoravaju iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Republički hidrometeorološki zavod saopštio je da će sutra ujutro (8. aprila) na zapadu i sjeverozapadu Krajine biti umjerenog mraza, s minimalnom temperaturom vazduha od -5°S do -2°S, dok će u brdovitim predjelima i mrazištima, te sjevernim padinama, ta temperatura biti lokalno i niža.

S obzirom da se pojedine voćne kulture nalaze u fazi početka cvjetanja ili punog cvjetanja, navedeni mraz može da dovede do katastrofalnih šteta, poručuju iz resornog ministarstva. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske još jednom voćarima savjetuje da krenu da se pripremaju za predstojeći mraz, najprije kondicioniranjem biljaka preparatima na bazi aminokiselina i hormona na bazi GA i GA4+7 (kruška), i obezbjeđenjem materijala za zadimljavanje.

U zasadima koji nemaju antifrost-sisteme niti frost bustere, pripremiti materijal za paljenje vatri. Bolje je više malih vatri nego manje velikih. Broj vatri po 1 hektaru treba biti najmanje 300.

Ukoliko se ne može obezbjediti dovoljan broj vatri, skoncentrisati se na manju površinu. Vatre se mogu postavljati svaki red u cik cak rasporedu na udaljenosti od 10 m ili svaki drugi red na udaljenosti 5-6 m. Ukoliko se vatre postavljaju svaki drugi red, kroz slobodan red se može voziti prazan atomizer samo sa uključenim ventilatorom kako bi se vazduh raspirivao lijevo i desno, pri čemu treba obuhvatiti onu površinu koja omogućava da se kroz isto mjesto prođe najviše svakih 5 minuta, savjetuje Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Prskanje vodom sa atomizerom u toku mraza se ne preporučuje.

Ostavite komentar: