Upozorenje! Snažan ciklon ide prema regionu, očekuje se jako nevrijeme

24.02.2024. | 17:02

Dio Evrope i našeg područja pod uticajem je snažne ciklonske aktivnosti.

Subota je donijela i nastanak sekundarnog ciklona u Đenovskom zalivu, a on utiče na oblast Alpa, Italije, Jadrana i njegovog zaleđa.

Prvog dana vikenda veoma obilne padavine pogodile su oblast Alpa, u obilne kiše, dok je iznad 1500 metara nadmorske visine vejao snijeg, uz olujne vjetrove.

Očekuju nas kiše, ali i natprosječno toplo za ovo doba godine Jako nevrijeme prvog već u petak zahvatilo je Sloveniju, pa je tokom subote širom Slovenije palo puno kiše. Na sjeverozapadu, zapadu i jugozapadu zemlje palo je i više od 200 litara kiše po kvadratnom metru.

Zbog veoma obilnih padavina, u svim predelima Slovenije bilježi se nagli i višemetarski rast, uz opasnost i od poplava, ali dobra vijest je da je u prethodnom periodu zabilježena suša, pa su riječna korita pripremljena za prihvat ogromne količine atmosferske vode.

Istovremeno, iznad 1500 metara nadmorske visine na zapadu i severozapadu Slovenije vejao je snijeg, a palo je čak od 70 do 100 cm snijega, pa tako predjeli oko 1600 metara mere i do 2 metra snijega, a Krederica i predjeli iznad 2000 metara i do 310-320 cm snijega, dok je prije padavina bilo oko 200 cm.

Snijeg je bio povremeno praćen i grmljavinom, što je uobičajeno za ove predjele, a i zbog blizine Jadrana. Pored obilnog snijega, više planine zahvatio je i orkanski vjetar sa udarima od 150 km/h, uz pravu vejavicu i mećavu.

Inače, snijeg sa grmljavinom uobičajena je pojava u predjelima gde ima idealnih uslova za to. U Evropi se najčešće javlja na južnim i istočnim predjelima Alpa, u oblasti Dinarida i duž Jadranske obale, odnosno na planinama iznad Jadrana, kao i na planinama duž zapadne i jugozapadne obale Norveške. Česta je pojava i u Sjevernoj Americi pri prodoru ledene vazdušne mase, uz hladni front, a skoro je svakodnevna pojava zimi na istočnoj obali Japana.

Iako rijetka, ova pojava moguća je i kod nas, pa ne treba se čuditi o potpuno prirodnoj pojavi snijega sa grmljavinom.

Ono što je interesantno, veoma je oštra granica između predjela sa i bez snijega i to zbog veoma toplog vremena. Nulta izoterma nalazi se na oko 1400 metara, pa svi predeli do te visine su imali obilnu kišu, a iznad 1500 metara već visinu snijega od preko 100 cm.

Nevrijeme u Sloveniji slabi i slijedi stabilizacija, a sada se olujni sistem premjestio južnije i na udaru veoma obilnih padavina su jug Dalmacije, Hercegovine i Crna Gora.

Cijelu ovu oblast, predjele uz Jadran, ali i njegovo zaleđe zahvatile su veoma obilne kiše, a očekuju se i snažni pljuskovi sa grmljavinom.

Očekuje se da padne i više od 100 litara kiše, lokalno i do 200 litara, a na jugozapadu Crne Gore, naročito na Orjenu i do 300 litara.

Zbog toga se očekuje opasnost od urbanih poplava i bujica, a očekuju se i odroni.

Očekuje se nagli rast svih rijeka, ali dobra vijest je da je prethodni period bio sušan, pa se bilježi niži vodostaj, ali svakako treba biti oprezan kod manjih bujičnih tokova.

Očekuje se i nagli rast u slivu Piva i Tare, Morače, Zete i Neretve.

Kada je riječ o Srbiji, ne očekuje se opasnost od nevremena i obilnih padavina kao u regionu. Više kiše tokom vikenda biće na zapadu i jugozapadu, ali ni približnih količina kao u regionu. Svakako se očekuje nagli rast Ibra i Drine, ali nema opasnosti od poplava.

Veća opasnost očekuje se od jakog južnog vjetra, u košavskom području i na planinama sa olujnim udarima.

Kiša će padati i na višim planinama našeg regiona, naričito u zaleđu Jadrana i na Dinaridima, uz grmljavinske pljuskove, a snijeg se očekuje samo na najvišim planinama, uglavnom iznad 1800-2000 metara nadmorske visine. Dakle, situacija sa snijegom biće slična kao i u Sloveniji i na Alpima.

I dok će predjele do 1800 metara nadmorske visine natapati i više nego obilna kiša, na najvišim planinama sjeverne Hercegovine i u Crnoj Gori iznad 2000 metara nadmorske visine očekuje se veoma obilni snijeg sa grmljavinom, pri čemu bi na Durmitoru, Bejalasici i na Prokletijama palo od 50 do 70 cm snijega, lokalno i do jedan metar, tako da će se i u ovim predjelima nalaziti oštra granica između predjela sa i bez snijega, a tamo gde snijega bude bilo, biće ga u obilnim količinama.

Inače, širom Crne Gore očekuje se jak, na udare i olujni južni vjetar, na planinama i na primorju sa udarima i od 100 km/h.

Olujni južni vjetar podizaće i višemetarske talase i plaviti obalna područja.

Jako južno strujanje donijeće i čestice pustinjskog pijeska iz Sahare, pa se očekuje prljava kiša.

S obzirom na veoma izraženo južno strujanje, biće i veoma toplo vrijeme, uz temperature na sjeveru od 5 do 13°C, a na jugu i na primorju od 12 do 18°C, koliko se očekuje i na području Podgorice.

Obilne padavine i grmljavinske oluje pogodiće i jug i sjever Crne Gore, ali daleko manje padavina očekuje se na sjeveru zemlje, a intenzivnijih grmljavinskih procesa biće u oblasti Jadrana, u zaleđu, u centralnim, zapadnim i istočnim predjelima zemlje. Slična situacija očekuje se i na jugu Dalmacije i na jugu Hercegovine.

Inače, obilne padavine i grmljavinske oluje biće posljedica orografije, jer kako se područje nalazi u prednjem sektoru ciklonu, preovladavaju južna strujanja, a kada vlažne vazdušne mase sa Jadrana udare o visoke primorske planine Dinarida, dolazi do naglog uzdizanja vazduha, kondenzacije i stvaranja moćnih oluja i ekstremno obilnih padavina.

Nakon vikenda sa veoma obilnim padavinama, ponedjeljak će donijeti stabilizaciju vremena i prestanak padavina, ali i slabljenje vjetra.