Upozorenje na obilnije padavine

21.06.2020. | 10:58

Republički hidrometeorološki zavod Republike Srpske izdao je upozorenje na vremenske nepogode koje se očekuju večeras, noćas i sutra tokom dana.

Kako je navedeno, danas i sutra očekuje se vrijeme s čestom pojavom kiše, pljuskova i lokalnih grmljavina.

„Obilnije padavine očekujemo u nedjelju i ponedjeljak, kada može biti i bujičnih poplava, u regionima intenzivnijih padavina“, navedeno je u upozorenju.

Precizirano je da se u nedjelju veče i noć očekuju jače nestabilnosti na sjeveru s količinom padavina od 10 l/m² do 30 l/m², lokalno i 20 do 30% više.

“U ponedjeljak se očekuje novih 20 l/m² do 35 l/m², lokalno i više do 70 l/m², što zbog zasićenosti tla, od jučerašnjih i padavina iz prethodnih dana, mogu prouzrokovati lokalne bujične poplave malih vodotoka u tim regionima. To se posebno odnosi na centralni pojas (Banja Luka-Doboj-Sarajevsko romanijska regija i Podrinje). U noći na utorak još padavina na istoku uglavnom 10 l/m² do 15 l/m², dok će od centralnih predjela na sjever i zapad prestati padavine“, naveli su u prognozi iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda, ističući da ukupna prognozirana količina padavina, zbog obilnijih padavina iz prethodnog perioda, uslovljava oprez.

Iz Odsjeka za poslove civilne zaštite i profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice pozivaju stanovništvo, pravna i fizička lica, da blagovremeno preduzmu sve mjere i radnje na zaštiti ljudi i materijalnih dobara, te da svoje aktivnosti na otvorenom prostoru prilagode najavama meteorologa.

Zbog najavljenih vremenskih nepogoda, pripadnici civilne zaštite i Profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice Banja Luka biće u stanju pripravnosti.