Upozorenja ljekara se “ne shvataju ozbiljno”: U redu za vakcinu mahom rizične grupe

Da upozorenja ljekara da bi kombinacija korone i drugih respiratornih virusa mogla biti kobna mnogi ipak nisu ozbiljno shvatili pokazuje i podatak da su se protiv gripa vakcinisali mahom oni koji se već godinama odlučuju na taj korak, uglavnom iz rizičnih grupa, a zbog slabog interesovanja građana pojedini domovi zdravlja ove godine čak su odustali od nabavke komercijalnih doza.

Institut za javno zdravstvo RS obezbijedio je 25.000 doza za one koji imaju pravo na besplatnu vakcinaciju i 5.000 vakcina za komercijalnu upotrebu, čija je cijena 28 KM. Vakcinacija je počela prije skoro mjesec dana, a do sada su, prema podacima Instituta, besplatnu vakcinu primile 20.843, a komercijalnu 3.529 osoba. U Institutu za “Glas” objašnjavaju da oboljeli od “kovida” koji u isto vrijeme imaju i grip, imaju veći rizik da njihovo stanje zahtijeva hospitalizaciju.

“Postoje naučna istraživanja koja potvrđuju da je moguća istovremena infekcija sa koronom i drugim respiratornim virusima, koja bi mogla da dovede do komplikacija kod nevakcinisanih, dok bi grip u postkovid periodu sigurno imao teži i ozbiljniji tok sa dugotrajnim oporavkom. Zato pozivamo građane da se vakcinišu protiv gripa”, navela je načelnica Službe za epidemiologiju u Institutu Nina Rodić Vukmir i dodala da do sada nije bilo pozitivnih uzoraka na virus gripa.

Da je lani bilo veće interesovanje za vakcinaciju protiv sezonskog gripa govori i podatak da je prošle godine svih 5.000 komercijalnih doza potrošeno za svega četiri dana.

Direktor Doma zdravlja u Derventi Mirko Šaran kazao je da su od početka vakcinacije potrošene ukupno 63 doze.

“U našem gradu proteklih godina nije bilo veliko interesovanje za komercijalne vakcine, zbog čega smo ove godine odlučili da ih ni ne naručujemo, da ne bi propadale”, objasnio je Šaran.

Direktorica Doma zdravlja u Bijeljini Danijela Đukin potvrdila je za “Glas” da je odziv stanovništva za vakcinaciju protiv sezonskog gripa nešto manji nego lani.

“Prošle godini su svi mislili da će se vakcinišući protiv gripa zaštititi i protiv “kovida”. Međutim, ove godine javljaju se samo oni ljudi koji godinama primaju vakcine protiv sezonskog gripa”, kazala je Đukinova i dodala da je tokom ove sezone do sada aplicirano oko 750 doza komercijalnih i oko 450 besplatnih doza.

Iz Doma zdravlja Banjaluka su kazali da su najprije vakcinisane rizične grupe pacijenata, uglavnom pacijenti oboljeli od masovnih nezaraznih bolesti i pacijenti stariji od 65 godina života.

Kako su dodali, do sada su aplicirali oko 2.500 besplatnih vakcina, a interesovanje Banjalučana je, kako kažu, slično kao i prethodnih godina.

Direktor Doma zdravlja “Sveti Pantelejmon” iz Kotor Varoša Vladimir Bibić navodi da se dio građana koji se vakcinisao protiv sezonskog gripa prije pandemije vakciniše i sada.

“Mi smo u ovoj godini imali 250 besplatnih i 200 komercijalnih vakcina protiv sezonskog gripa”, kazao je Bibić.

I iz trebinjskog Doma zdravlja, gdje na raspolaganju imaju samo vakcinu za rizične grupe, kažu da su zainteresovani uglavnom osobe starijeg životnog doba i one sa hroničnim oboljenjima, koje se uz vakcinu protiv korona vakcinišu i protiv gripa. Kako su istakli do sada su utrošili oko 570 doza.

Pravo na besplatnu vakcinu protiv sezonskog gripa imaju pacijenti na hemodijalizi i osobe sa transplantiranim bubregom, dijabetičari i pacijenti koji su liječeni kardiohirurškim metodama, HIV pozitivne osobe i oboljeli od AIDS-a, djeca liječena od reumatske groznice sa promjenama na srcu i djeca oboljela od cistične fibroze pluća. Između ostalog, to pravo imaju i osobe koje boluju od mišićne distrofije i multiple skleroze, kao i osobe koje su završile sa prijemom hemoterapije.

Razmak

U Institutu za javno zdravstvo RS objašnjavaju da je, s obzirom na to da je u toku i vakcinacija protiv virusa korona, prethodna preporuka bila da razmak između ove i vakcine protiv gripa bude 15 dana.

“Međutim, na osnovu iskustva drugih zemalja i preporuka međunarodnih institucija, nije neophodno praviti bilo kakav razmak, ali gdje je to primjenjivo, preporučujemo da se napravi razmak od sedam dana između ovih vakcina”, naveli su u Institutu.

Ostavite komentar: