Unosi se slama, pokrivaju podovi: Evo šta predstavlja pijukanje

06.01.2024. | 08:56

Božić važi za najsvečaniji hrišćanski praznik, kada je cijela porodica na okupu. Za božićne praznike vezan je niz lijepih običaja, a običaj koji najviše raduje djecu je onaj koji se praktikuje danas – pijukanje u kojem su upravo mališani u centru pažnje.

Dok se na Badnje veče, uoči Božića unosi slama kojom se pokrivaju podovi, neko od starijih kvoca, a za njim idu djeca i pijuču. Domaćin pritom „hrani svoje piliće“, tako što im baca slatkiše, voće, sitne poklone, pa i poneku paricu u slamu, a djeca zatim dok se oglašavaju kao pilići to skupljaju.

Simbolika ovog običaja je sasvim jasna: kao što kvočka prikuplja svoje piliće pod krila, gdje ih grije i čuva, tako isto roditelji brinu o svojoj djeci, a Hrist o svim ljudima.

Ovaj običaj simbolizuje i blagostanje, ljubav i dobre odnose u porodici, kao i množenje dobra, ljubavi i sloge u porodičnom domu.

Još jedan zanimljiv običaj jeste paljenje svijeće na trpezi koja simbolizuje svjetlost koju je Isus Hrist donio u svijet, ali i svjetlost koja će obasjati dom.

Sutra ujutru nastupa Božić sa podjednako lijepim običajima i ritualima, a vjerujući narod se pozdravlja riječima – “Mir božiji, Hristos se rodi!”, a odgovara se “Vaistinu se rodi!”.