Univerzitetskom kliničkom centru RS potreban Institut za onkologiju

Broj oboljelih od malignih bolesti u Republici Srpskoj, kao i u svijetu, sa svakom godinom, nažalost, raste. Pritisak pacijenata je veliki, a kapaciteti Klinike za onkologiju UKC-a u Banjaluci godinama ostaju isti.

Dnevno kroz onkološku kliniku prođe i preko 150 pacijenata, kako ambulantno, tako i hospitalno. UKC Republike Srpske je ustanova centralnog karaktera, pa se tako u Klinici za onkologiju liječe pacijenti iz svih dijelova Srpske.

Liječenje pacijenata sa jednom od najtežih dijagnoza bilo bi olakšano kada bi UKC dobio svoj Institut za onkologiju, kaže doktor Dejan Đokanović.

“Zato bi dobro došlo jedna ustanova gdje bi se čitava jedna onkološka priča zaokružila i gdje bi pravi pacijent u odgovarajuće vrijeme dobio odgovarajući tretman, bez kašnjenja dijagnostike, terapije, hirurškog, a i specifičnog zbrinjavanja i taj pacijent kada uđe u taj onkološki institut, koji je u planu, da ima ne samo tu osnovnu medicinsku potporu, od ljekara, medicinskih sestara, nego da ima i određenu psihološku potporu”, kaže Dejan Đokanović, onkolog na Klinici za onkologiju.

Oboljelima od malignih bolesti dodatne poteškoće stvara i to ako ne stanuju u Banjaluci. Maksim Dervenić iz Šamca kaže da bi sve bilo lakše kada bi se pregledi mogli uraditi na jednom mjestu i u što kraćem vremenskom roku.

Moram da kažem, da pohvalim sve doktore, sestre što rade tu, stavrno su svi okej i stvarno se svi zalažu za pacijente. Bilo bi dobro i trebalo bi da Institut bude na jednom mjestu, da se svi pregledu mogu odraditi, sve na jednom mjestu, svi kontrolni pregledi”, kaže Maksim.

U savezu žena oboljelih od raka dojke “Iskra” zadovoljni su zdravstvenim uslugama Kliničkog centra, ali je, kako kažu, velika mana raštrkanost onkoloških pacijenata, od prijemnih ambulanti, Centra za dojku i ambulanti za hemoterapiju, navodi ATV portal.

“Bilo bi nam dobro da se osnuje jedan institut za onkologiju gdje bi imali sve na jednom mjestu za sve onkološke pacijente, a uz to bi još uz taj institut dobili i hospis centar koji nam je prijeko potreban”, rekla je Suzana Kekić, predsjednik Saveza žena oboljelih od raka dojke „Iskra“.

Hospis centar bi pružao usluge pacijentima koji su u terminalnoj fazi malignih bolesti, a koji sada nemaju kome da se obrate. On bi preuzeo brigu o pacijentima u situacijama kada Klinika za onkologiju nema kapaciteta i kada više ne može da pruži medicinsku pomoć najteže oboljelima.

 

 

Ostavite komentar: