Unapređenje saradnje: Đajić i Kdolski o mogućnosti liječenja pacijenata iz Austrije na UKC-u

U Austriji su duge liste čekanja za ugradnju ortopedskih proteza i postoji mogućnost da onima koji žive i rade u toj zemlji bude ponuđena mogućnost liječenja u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, rečeno je na sastanku rukovodstva UKC-a i savjetnika Vlade Austrije za medicinska pitanja Andree Kdolski.

Kdolski, koja je bivša ministarka zdravlja Austrije, je obišla i operacione sale tokom posjete UKC-u, te navela da ova zdravstvena ustanova raspolaže sa najmodernijim aparatima, školovanim kadrom i svim potrebnim kapacitetima za ovakvu vrstu saradnje koja sigurno može da bude uspješna i u obostranom interesu.

– U Austriji, kao i drugim zemljama, imamo duge liste čekanja za operacije za pokretnosti osoba, posebno u kontekstu proteza. Samim tim što stari populacija u Austriji – sve veća je potreba za tim i uvidjeli smo da se to pitanje mora riješiti – izjavila je Kdolski.

Generalni direktor UKC-a Vlado Đajić rekao je da je ponosan na činjenicu da se u toj zdravstvenoj ustanovi pružaju kvalitetne zdravstvene ustanove kao što se to čini u najpoznatijim kliničkim centrima u svijetu.

– Cilj posjete je unapređenje dosadašnje saradnje i liječenje pacijenata iz Austrije u UKC Republike Srpske, jer se na osnovu svih informacija i posjeta došlo do uvjerenja da su naše usluge na nivou evropskih i svjetskih. Ponosan sam na tu činjenicu i ovo je samo početak dvosmjerne komunikacije. Neće se kao do sada slati samo naši pacijenti u inostranstvo, već će se i pacijenti iz Evrope i susjednih država liječiti u UKC Republike Srpske. Јedno veliko hvala direktoru Predstavništva Republike Srpske u Austriji gospodinu Mladenu Filipoviću i uvaženoj gošći što je danas sa nama u Banjaluci – rekao je Đajić.

Direktor Predstavništva Republike Srpske u Austriji Mladen Filipović rekao je da zahvaljujući Andrei Kdolski, uvaženom zdravstvenom stručnjaku, zdravstveno i penzijsko osiguranje te zemlje razmatra mogućnost slanja tamošnjih pacijenata na liječenje u Srpsku.

– Cilj njene posjete jeste da se uvjeri u kvalitet pružanja zdravstvenih usluga ovdje, o čemu će izvjestiti osiguranja u Austriji. I to je pokazatelj da je saradnja između Austrije i Republike Srpske na visokom nivou. Austrija je važan partner i jedni druge uvijek treba da podržimo i ovakve posjete su od izuzetnog značaja. Biće nam drago da vas ubrzo izvjestimo o prvim konkretnim rezultatima sljedeće godine – rekao je Filipović.

Ostavite komentar:

88nnd4crj7