Umjesto snijega, u novembru provijavaju komarci

06.11.2022. | 08:06

Iako smo u ovom dijelu godine više navikli na snježne padavine nego na najezdu komaraca, ovi insekti, kao nikad do sada, ulaze u kuće i zadaju probleme građanima.

Naime, topla ovogodišnja jesen uticala je na pojavu komaraca u Srpskoj.

Kako je za “Nezavisne novine” rekao Rajko Roljić, viši asistent na Katedri za zoologiju na Prirodno-matematičkom fakultetu u Banjaluci, ovakva pojava nije neuobičajena s obzirom na toplo vrijeme.

“Komarci se pripremaju za hibernaciju, tj. prezimljavanje, mogu da prezime u našim domovima, garažama, podrumskim prostorijama, gdje je god temperatura dovoljno visoka za njihovo prezimljavanje”, rekao je Roljić.

Prema njegovim riječima, njihovo prisustvo bilježimo sve do duboke jeseni usljed blagog i toplog vremena koja se ove godine bilježi.

“Komarci koji se ove jeseni pojavljuju nisu toliko opasni, te mislim da građani nemaju razloga za brigu”, rekao je Roljić.

Građani ističu da se ne sjećaju da je jesen bila topla kao ove godine, ali isto tako kažu da se ne sjećaju veće najezde komaraca u novembru nego ove jeseni.

Dragana K. iz Banjaluke kaže da borbu s komarcima vodi već nekoliko dana.

“Kada sam prije nekoliko dana došla s posla, u stanu sam zatekla neprijatno iznenađanje. Naime, ujutru kad sam krenula na posao ostavila sam blago otvoren prozor kao i inače, međutim kada sam se vratila s posla zidovi mog stana su bili puni komaraca”, kazala je ova Banjalučanka.

Kako dodaje, isti problem je imala i većina komšija u zgradi.

“Do kasnih večernjih časova sam pokušavala da pronađem način da ih očistim, međutim i nakon čišćenja oni su se pojavljivali. Tek oko ponaći sam uspjela da ih se riješim koristeći razna sredstva za čišćenje”, kazala je Dragana, koja je dodala da ju je strah otvoriti prozor da ne bi ponovo došla u istu situaciju.

“Nemoguće je izbjeći ugrize, pa sam tako nakon buđenja vidjela da po tijelu imam nekoliko ugriza”, rekla je Dragana.

Vlasnica jednog kozmetičkog salona u Kotor Varošu kaže da joj komarci ove jeseni stvaraju velike probleme, pogotovo u večernjim satima.

“Tokom dana ih nema, ali kako pada mrak, a unutra su upaljena svjetla, oni jednostavno prevladaju salonom. Pokušavala sam da ih se riješim na svaki mogući način, ali imam osjećaj da su veoma otporni”, kazala je ona.

Kako je dodala, svjesna je da je topla jesen, ali ne može da shvati da u novembru vodi bitku s komarcima.

Marko S. ističe da nije normalno da u ovo doba godine bude ovoliko komaraca, ipak je novembar.

“Oni su tu čak i tokom dana i tokom noći. Prije nekoliko dana bili smo u kafiću oko deset naveče i nije se moglo sjediti od komaraca. Vrijeme i klima su se očigledno promijenili, što svakako nije dobro. Pitanje je šta možemo očekivati u budućnosti”, rekao je Marko.