Ukinuto vanredno stanje u Kostajnici: Proglašeno još 29. decembra nakon zemljotresa

Na području opštine Kostajnica danas je ukinuto vanredno stanje koje je proglašeno 29. decembra prošle godine, nakon zemljotresa koji je pričinio veliku materijalnu štetu u ovoj lokalnoj zajednici.

Komandant Štaba za vanredne situacije i načelnik opštine Kostajnica Nikola Janjetović rekao je Srni da je prestala neposredna opasnost od zemljotresa, s obzirom da već neko vrijeme nije bilo jačih podrhtavanja tla.

Prema njegovim riječima, za sedam mjeseci od zemljotresa urađene su prioritetne sanacije.

“Imamo 937 kategorisanih, odnosno oštećenih objekata, od nešto više od 2.800 pregledanih. Šestim, najvećim stepenom oštećenja kategorisano je devet objekata. Ukupno imamo osam kontejnera i svi su popunjeni, odnosno nastanjeni uglavnom ljudima čiji su objekti označeni petom i šestom kategorijom”, naveo je Janjetović.

On je dodao da su u toku procedure koje prethode sanaciji oštećenih objekata.

“Već je raspisan javni poziv za sanaciju objekata pete i šeste kategorije u okviru projekta koji realizujemo u saradnji sa Karitasom. U toku je prikupljanje dokumentacije i po završetku tog procesa idemo u realizaciju projekta. Ukupno će biti izgrađeno šest objekata i po prijavama građana odrediće se rang-lista koji objekti će biti građeni”, istakao je Janjetović.

On je dodao da se planira i sanacija ostalih objekata.

“Na opštinski račun posebnih namjena Vlada Srpske, opštine, gradovi i ljudi dobre volje uplatili su oko 700.000 KM, Vlada Srbije je donirala 3,1 milion KM za razvojne projekte koje je opština preusmjerila u projekte sanacije posljedica zemljotresa”, rekao je Janjetović.

On je naveo da je jedan broj građana, čiji su objekti označeni trećom kategorijom, već dobio građevinski materijal koji je stigao kao donacija iz Vojvodine.

Prema njegovim riječima, osnovni problem u obnovi su neriješeni imovinsko-pravni odnosi jer se šteta može isplatiti isključivo vlasniku objekta.

Janjetović je naveo i da je opštinska uprava privremeno smještena u privatnom prostoru koji zakupljuje i da se traži rješenje otkupom ove zgrade ili izgradnjom nove.

On je istakao da trajni smještaj nakon zemljotresa još nemaju ni Radio Kostajnica, opštinska Boračka organizacija i Crveni krst.

Vanredno stanje u opštini Kostajnica proglašeno je 29. decembra prošle godine, nakon što je oko 12.20 časova opštinu pogodio zemljotres koji je pričinio veliku materijalnu štetu.

Epicentar zemljotresa snage 6,3 stepeni po Rihteru zabilježen je kod Petrinje u Hrvatskoj.

Ostavite komentar: