Ukinut proljetni raspust u sarajevskim osnovnim i srednjim školama

Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo danas je objavilo školski kalendar za školsku 2019./2020. godinu. Za razliku od kalendara za tekuću školsku godinu u novom kalendaru nije utvrđen proljetni odmor.

Početak školske 2019./2020. planiran je za ponedjeljak 2. septembra 2019. godine.

Naime, Vlada Kantona Sarajevo usvojila je Prijedlog zakona o izmjeni Zakona u osnovnom odgoju i obrazovanju i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o srednjem obrazovanju, a koji se odnosi na brisanje odredbi o proljetnom odmoru.

Predložene izmjene zakona biće razmatrane na prvoj narednoj sjednici Skupšitne Kantona Sarajevo.

Podsjećamo, proljetni raspust u aprilu 2017. godine uveo je tadašnji resorni ministar Elvir Kazazović, a svrha mu je trebala biti rasterećenje učenika.

Međutim, prema riječima trenutne ministarke za obrazovanje, nauku i mlade KS Zinete Bogunić iskustvo prethodnih godina je pokazalo da proljetni raspust nije dobro isplaniran, te da se zbog toga gubi kontinuitet učenja, a nastava ulazi u posljednju dekadu juna.

Osim toga dodatno opterećenje i frustracija za učenike, nastavnike i roditelje je i to što je eksterna matura i online upis na samom kraju juna.

 

Izvor:(Klix.ba)Ostavite komentar: