Ukida se zabrana: Svinje mogu na farme na kojima se pojavila afrička kuga

21.03.2024. | 18:40

Zabrana ulaska svinja na farmama na kojima se pojavila afrička kuga svinja ukida se sutra.

Ulazak svinja moguće je od sutra pod kontrolisanim uslovima koji su definisani Pravilnikom o biosigurnosnim mjerama kao i Pravilnikom o afričkoj kugi svinja. Ovo je rečeno u Bijeljini na sastanku predstavnika Ministarstva poljoprivrede i nadležnih veterinarskih službi.

Spoljašne biosigurnosne mjere podrazumijevaju postavljanje ograda oko farmi, jasno identifikovanje ulaznih tačaka, zatim postavljanje dezinfekcionih barijera i mrežica na prozore farme kako bi se spriječio ulaz insekata, prenosioca virusa afričke kuge.

Na mnogim farmama već sutra biće useljene prve svinje pod uslovima koje propisuje Pravilnik o biosigurnosnim mjerama.

“Biće neophodno uvoditi testne životinje tj. sentinel životinje u procentu od deset odsto od ukupnog kapaciteta i nakon 45 dana će se vršiti vađenje krvi i serološko ispitivanje na antitijela virusa afričke kuge svinja. Ukoliko test bude negativan te životinje se mogu dalje prometovati, a ukoliko pozitivan, životinje će se eutanizirati”, rekao je Negoslav Lukić, pomočnik ministra za veterinastvo.

Veterinari ističu da je najbitnija odgovornost vlasnika koji moraju ispoštovati sve naložene mjere.

“Od ukupnog broja žarišta, njih 1.100 koje smo imali, na nešto manje od 30 farmi je polovina životinja koja je eutanizirana. Da li vam je jasno da se nivo biosigurnosati mora podići”, upitao je  Dragan Knežević, direktor ЈU Veterinasrski institut dr “Vaso Butozan”.

Veterinar Slaviša Cacanović koji je svakodnevno na terenu apeluje na uzgajivače da poštuju propisane mjere.

“Kod svih od ovih bolesti koje se lako šire, veoma je bitna uloga čovjeka. Mi imamo promet životinja koji se 95 odsto odvija nelegalno. To je jedan bezbjednosni aspekt koji je vrlo bitan. Možemo izgraditi bilo kakve bezbijedne objekte, ako iz njih u promet ode životinja koja nije zdravstveno pregledana”, rekao je Cacanović.

Predstavnici ministarstva i veterinarskih službi na sastanku koji će sutra biti održan u Bijeljini još jednom će farmere podsjetiti na mjere kojih se moraju pridržavati prilikom zanavljanja proizvodnje, prenosi RTRS.