UKC RS osposobljava i sedmi sprat za kovid pacijente

19.03.2021. | 11:00

Univerzitetsko klinički centar Republike Srpske posljednjih dana dostiže limit, a to pokazuju statistike o broju ležećih pacijenata, istaknuto je na konferenciji za novinare ove zdravstvene ustanove.

– Imamo 350 ležećih pacijenata, a oko 60 ih je na nekom obliku respiracije. Dva pacijenta su priključena na vještačka pluća – rekao je Hajder, te dodao da je ova zdravstvena ustanova primorana da osposobi sedmi, odnosno zadnji sprat, za kovid pacijente.

Hajder kaže da je intenzivna njega za negirurške grane popunjena.

– Samo na liječenje kovid pacijenta u posljednjih godinu dana izdvojeno je 60 miliona KM. Tu ne govorimo o troškovima posteljine, hrane, kiseonik. Više od 35 miliona maraka je utrošeno na liječenje lakših oblika kovid oboljenja – navodi Hajder.

Kaže i da se potrošnja kiseonika u posljednjih godinu dana uvećala za 10 puta, a potrošnja antibiotika veća je za dva miliona KM.

Načelnik Klinike intenzivne medicine za nehirurške grane UKC Srpske Peđa Kovačević kaže da se nalazimo u drugoj nedjelji trećeg talasa virusa korona, te da što je veći broj osoba koji su pozitivni, biće i veći broj onih koji zahtjevaju kliničko liječenje.

– Takvi pacijenti zahtjevaju respiratornu podršku. Za te bolesnike potrebno je da se na vještački način održava život – istakao je Kovaćević, navodi RTRS.