Udarni talas prošao Brod; U Prijedoru, N.Gradu i Kostajnici ukinute vanredne mjere

U Brodu je proglašena redovna odbrana od poplava. Sava i Ukrina su u opadanju, ali mjere predostrožnosti su i dalje na snazi. Iz Voda Srpske kažu da je veliki talas, koji se očekivao večeras, već prošao Brod. Vodostaj u Semberiji je za metar viši nego juče.

U najnižem dijelu Broda uz savsku obalu ispod podvožnjaka, opasnosti nema, kuće i okućnice nisu ugrožene.

– Sada je situacija dobra, nadamo se ako ovako potraje vrijeme par dana, da će voda početi da se povlači – kaže Hilmija Hodžić.

Ukrina je od sinoć do 14.00 časova danas opala za metar, dok je nivo Save iz časa u čas, manji za centimetar. Stanovništvo, kažu u Vodama Srpske, konačno može da odahne.

– Po svim procjenama je tako, zato što glavni talas prošao. Na ruku nam ide i vremenska prognoza za naredne dane, koja ne predviđa jače padavine – ističe Ane Mihajlov, šef radne jedinice Vode Srpske Brod.

Brod je jedan od najbranjenijih gradova u ovom dijelu Posavine, što mu čišćenjem odvodnog kanala i uklanjanjem rastinja sa obala, daje sigurnost od poplava.

– Kad se završe ovi radovi koje rade Vode Srpske, i ovo što planiramo u ovoj i idućoj godini, to će biti najsigurniji sistem u posljednjih 50-tak godina – tvrdi načelnik Broda Ilija Јovičić.

Sava se na Ivanjskom polju, između Broda i Dervente, povećava. Vodostaj je u Semberiji za metar viši nego juče.

– Mislim da taj talas nailazi i da će u naredna 24 časa dostići maksimum, koji nadamo se, neće biti tu oko kote redovne odbrane od poplava – naglašava Radomir Marjanović, načelnik Odjeljenja boračko-invalidske i civilne zaštite Grada Bijeljina.

Najobimniji talas ide ka Semberiji, a njegovo opadanje očekuje se narednih dana.

U Prijedoru, Novom Gradu i Kostajnici ukinute vanredne mjere

U sjeverozapadnom dijelu Srpske, rijeke se vraćaju u svoja korita. Samo na području Prijedora, 1.350 objekata bilo je zaplavljeno, a 400 poplavljeno.

U Prijedoru, Novom Gradu i Kostajnici ukinute su vanredne mjere odbrane od poplava. Situacija se stabilizuje. Rijeke se povlače u korita, a stanovništvo zbraja štetu.

Iz Štaba za vanredne situacije u Prijedoru, grada koji je najviše pogođen, kažu da su sada prioriti ispumpavanje vode iz stambenih objekata, čišćenje, dezinfekcija i saniranje štete na infrastrukturni. Problem je i što su padavine pokrenule klizišta.

Smanjenje vodostaja rijeke Sane donio je olakšanje, ali ne i rješenje problema. U pojedinim ulicama i oko stambenih objekata voda se još zadržava.

– Iz kuće još uvijek ne možemo bez čizama – kaže Borka Miljević, iz naselja Raškovac kod Prijedora.

U zaplavljenim naseljima ispumpavaju vodu.

– Prvo smo išli po prioritetima, odnosno podrumskim prostorijama i zatim dijelovima koji su zaplavljeni oko objekta – naglašava Nebojša Miljuš, komandir Teritorijalne vatrogasne jedinice Prijedor.

Dušan Vranješ, šef Odsjeka Civilne zaštite Grada Prijedora, upozorava na opasnost podzemnih voda.

– Značajan broj objekata oslobođen je od vode. Međutim, još uvijek je veliki broj stambenih objekata pod vodom, a prije svega, zbog velikog problema sa podzemnim vodama – naglašava Vranješ.

Voda se povlači, a Prijedorčani zbrajaju štetu.

– Stradao mi je namještaj, sve, voda, tehnika, sve – razočarana je Koviljka Pekija iz naselja Raškovac.

Počela je i dezinfekcija poplavljenih područja.

– Cilj je da se suzbije širenje zaraze i bolesti. Zamolila bih sve koji su pogođeni poplavama da prethodno izvrše mehaničko čišćenje zaplavljenih i poplavljenih objekata – apelovala je Melanija Ritan iz Higijensko-epidemiloške službe Doma zdravlja Prijedor.

Voda se povlači i u Novom Gradu. Problem je sedam aktiviranih klizišta. Najkritičnije je u Svodni.

– Dio puta se urušio, a i skoro kilometar puta je u jako lošem stanju i moramo naći što bolje rješenje za ovu situaciju – naglašava Zoran Miijatović, načelnik Odjeljenja za urbanizam i stambeno-komunalne poslove Opštine Novi Grad.

U Kostajnici, rijeka Strigova srušila je tri mosta. Aktivirano je i klizište.

– Pukla je cesta i svakim danom pomijera se sve više i više – napominje Željko Dejanović, mještanin Kostajnice.

Voda se ovdje još zadržava na poljoprivrednim parcelama i oko domaćinstava, ali kuće više nisu poplavljene.

– Mi smo već danas krenuli s ispumpavanjem vode iz poplavljenih objekata. Nakon toga će se krenuti sa pranjem objekata i dezinfekcijom svih poplavljenih domaćinstava – napominje Aleksandar Pašić, portparol Opštine Kostajnica.

Vodostaji opadaju u Oštroj Luci. Situacija se stabilizuje i na podoručju Kozarske Dubice. Glavne putne saobraćajnice su prohodne, a sutra će raditi sve škole, osim prijedorskih područnih odjeljenja osnovne škole “Branko Ćopić” , u Gomjenici i “Јovan Cvijić” u Brezičanima.

 

Izvor.(RTRS)

 

Ostavite komentar: